Vrchní soud v Olomouci.

Vrchní soud v Olomouci. | foto: MAFRA

Vrchní soud zastavil řízení o vraždě prostitutky, chybí důkazy o vině

  • 0
Olomoucký vrchní soud zastavil vleklé řízení s mužem, kterého žalobci viní z vraždy prostitutky v Brně. „Řízení se zastavuje, neboť nebylo prokázáno, že skutek spáchal obžalovaný,“ uvedla mluvčí brněnského krajského soudu Eva Sigmundová.

Brněnský krajský soud přitom už poslal muže na 13 let do vězení za vraždu pětašedesátileté prostitutky v dubnu 2015, pravomocný rozsudek pak ovšem v lednu 2016 zrušil Nejvyšší soud.

Krajský soud muži stejný trest udělil o měsíc později, muže se tentokrát zastal až Ústavní soud, který věc loni v dubnu vrátil zpět k Nejvyššímu soudu do fáze dovolání.

Z nálezu Ústavního soudu vyplynulo, že důkazy proti obžalovanému byly celkově slabé. Neprokázaná vina je v právním státě totéž, co prokázaná nevina, zdůraznil tehdy soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Podle ústavních soudců samotné pachové stopy nepostačují k odsouzení. Důležitou výpověď spoluvězně označili soudci v nálezu za nejednoznačnou.

Nejvyšší soud loni v květnu následně zrušil všechna rozhodnutí předchozích soudů a věc vrátil až ke státnímu zastupitelství. Žalobce na stejného muže podal novou obžalobu ještě v létě, krajský soud však následně vrátil celou věc zastupitelství k dořešení.

Státní zástupce se proti tomuto usnesení odvolal k vrchnímu soudu. Odvolací soud usnesení krajského soudu zrušil a rozhodl o zastavení celého řízení. Rozhodnutí je pravomocné, státní zástupce ale může podat za stanovených podmínek dovolání k Nejvyššímu soudu.

Muž vinu dlouhodobě popírá. Tragédie se stala v roce 2009 v rodinném domě, kde žena provozovala prostituci. Pachatel ji podle obžaloby nejdříve svázal provazem a poté začal bít. Použil tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu, nakonec ji škrtil. Prostitutka zemřela na místě.

Motiv činu není znám. Kriminalisté podezřelého zadrželi až čtyři roky po činu, s prostitutkou se znal.