Luboš Š. v doprovodu justiční stráže na chodbě před jednací síní Krajského soudu v Brně | foto: Markéta Macenauerová, MAFRA

Zlomená žebra, facky, výhrůžky. Roky týral manželku, soud mu trest nezmírnil

  • 11
Dlouhých pětadvacet let týral Luboš Š. z Hodonínska svou manželku. Ta celou dobu jeho agresi trpěla, vše ale vyvrcholilo loni na podzim. Policie muže zadržela a letos v červenci si u Okresního soudu v Hodoníně vyslechl rozsudek, že stráví čtyři a půl roku za mřížemi. To se mu zdálo příliš. Jeho odvolání ale dnes zamítl Krajský soud v Brně.

Začalo to psychickým týrání, kdy muž své ženě sprostě nadával, například za to, že údajně neumí vařit. Obviňoval ji také z nevěry, přestože se nic takového nestalo.

Útoky se postupně stupňovaly. K psychickému týrání a vyhrožování se přidalo i to fyzické. Muž svou ženu začal mlátit, fackovat a tahat za vlasy. Většinou se to všechno dělo, když byl opilý. Vyhrožoval, že ji vyhodí z balkonu, při jednom z útoků jí dokonce zlomil žebra.

S agresivním chováním pokračoval také v době, kdy byla manželka těhotná, a rovněž i po narození tří dcer. Jejich matka tak žila v neustálém strachu, že manžel své výhrůžky uskuteční. S dětmi proto často utíkala k sousedům.

Manželku škrtil a mlátil dvířky od skříně, policie ho vykázala z bytu

Stupňující se útoky nakonec vyvrcholily loni na podzim, kdy problémy v rodině přijela řešit policie a muže zadržela. Letos v červenci jej Okresní soud v Hodoníně poslal na čtyři a půl roku do vězení za týrání osoby ve společném obydlí a za ohrožování výchovy dítěte.

Tyran ale s trestem nesouhlasil a tvrdil, že za jeho agresivní chování může alkohol, kterým se často předtím posilnil. „Klient trest považoval za nepřiměřeně přísný,“ popsal jeho obhájce Vladimír Valášek.

Krajskému soudu proto navrhl snížit trest na tři roky odnětí svobody. To ale soud zamítl. „Bylo možné přiznat pouze jednu polehčující okolnost, že byl obžalovaný dosud formálně beztrestný. V trestním rejstříku měl ale jinak tři záznamy s podmíněným trestem,“ vysvětlila soudkyně Markéta Jirsová.

Naopak zdůraznila jednu významnou přitěžující skutečnost, kterou byla především alarmující délka trestné činnosti. Té se muž dopouštěl minimálně od roku 1997.

25. listopadu 2020