ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Osamocený tříletý hoch jezdil trolejbusem v Brně, neznal své příjmení

  • 53
Strážníci městské policie v Brně našli domov ztraceného tříletého chlapce. Ten jezdil v pátek sám v trolejbusu, neznal své příjmení ani adresu. Strážníci dítě naložili do auta a projížděli s ním trasu trolejbusu, až chlapec poznal zastávku a později ulici a dům, odkud odešel.

Strážníky na chlapce upozornil řidič trolejbusu, protože byl jediný, kdo nevystoupil na poslední zastávce v Jírově ulici. Malé dítě mezitím hledala jeho teta, která ho dostala na starost.

„Citlivým a kamarádským přístupem rozmluvila chlapečka až vlídná strážnice. Jenomže znal pouze svoje křestní jméno. Nepamatoval si příjmení, jména rodičů ani ulici, kde bydlí. Říkal jenom, že je to daleko a že má tři roky,“ uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Podle něj ztrátu dítěte nikdo nenahlásil. Strážníci proto vozili chlapce služebním autem a pomalu se vraceli po trase trolejbusového spoje. „Ujeli bezmála pět kilometrů, když chlapec poznal zastávku, kde nastoupil. To odpovídalo místu, kde ho ve voze poprvé postřehl řidič, který však nemohl tušit, že dítě nepatří k nikomu z cestujících,“ poznamenal mluvčí.

Hlídka pak s chlapcem procházela ulicemi, až ukázal na bytový dům, odkud odešel. „Jeden z nájemníků strážníkům otevřel vchodové dveře a ti hocha pobídli, aby nastoupil do výtahu a stiskl tlačítko. Automaticky se natáhl po jedné z číslic a společně potom vystoupili v dlouhé chodbě. Chlapec bez zaváhání dovedl hlídku ke správným dveřím, které po zazvonění otevřela jeho teta,“ uvedl Ghanem.

Žena podle něj dostala chlapce na starost od sestry. „Nevšimla si, že když oblékala svou malou dceru, její téměř čtyřletý synovec jí údajně nepozorovaně utekl z bytu. Intenzivně ho prý hledala venku, a právě se vrátila domů,“ řekl Ghanem.

Strážníci si podle mluvčího všechny osobní údaje pečlivě ověřili a ujistili se, že se o něj žena dokáže postarat. „Případ předáváme sociálním pracovníkům i do správního řízení kvůli možnému porušení zákona o sociálně-právní ochraně dětí,“ dodal Ghanem.

Městská policie případ zveřejnila i jako apel na rodiče, aby dětem vysvětlovali, že strážníci a policisté jim mohou pomoci, pokud se ztratí. A také aby s nimi opakovali informace o jméně jejich, ale i rodičů a adresy.

,