Bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl (vpravo) a zastupitel Martin Küfhaber se...

Bystrcký starosta Tomáš Kratochvíl (vpravo) a zastupitel Martin Küfhaber se sešli u Městského soudu v Brně, který projednával Küfhaberovo svědectví ohledně Kratochvílovy bitky. (22.1.2018) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Za pravdu bych mohl být perzekvován, řekl soudu o bitce starosta Bystrce

  • 0
Při vyšetřování rvačky mezi starostou brněnské Bystrce Tomášem Kratochvílem (ČSSD) a vojákem z tajné služby svědčil ve prospěch svého stranického kolegy také zastupitel Martin Küfhaber. Jeho výpověď však soud označil za křivou a nyní se snaží prokázat, zda Küfhaber skutečně bitce přihlížel, jak tvrdí.

U Městského soudu v Brně tak v pondělí mělo vypovídat několik svědků. Mezi nimi také starosta Kratochvíl, který to ale odmítl. „Výpověď by mě mohla ohrozit. Vzhledem k tomu, že šlo o příslušníka tajné služby, mám strach, že bych mohl být za pravdu perzekvován,“ hájil se u soudu starosta.

Rvačka se odehrála v březnu 2015 v Líšni.Kratochvíl při ní zlomil čelist vojákovi, s nímž se popral kvůli své tehdejší přítelkyni. Ta se mu přiznala, že ho s vojákem podvedla. Oba muži si pak stáli za svou verzí, že bitku začal ten druhý. Další svědky policie nenašla.

U soudu v pondělí mluvila i policejní vyšetřovatelka. Podle ní se jednalo o tvrzení proti tvrzení. Výpověď ženy, o kterou se rvačka strhla, vyšetřovatelům prý nepomohla, protože sama nechtěla ani jednomu ublížit a neřekla, kdo bitku začal.

Küfhaber pak své svědectví poskytl až v prosinci. Vše prý zpovzdálí sledoval z auta na parkovišti. „Přišel vypovídat až po tři čtvrtě roce a nemohl doložit, že na místě skutečně byl. Nikdo ho tam neviděl,“ upozornila vyšetřovatelka.

Měla také pochybnosti o tom, že pokud rvačku skutečně sledoval, proč nevylezl z auta a nezasáhl. Navíc v té době neměl mobilní telefon, takže policisté nemohli pomocí systému GPS určit jeho polohu. „Říkal, že s Kratochvílem byl večer v nemocnici na ošetření, ale to nedokazuje, že byl i u rvačky,“ dodala policejní komisařka.

Obžalovaný zastupitel se už dříve hájil, že nelhal. „Nikdy jsem nebyl soudně trestaný, ani jsem neudělal žádný přestupek. Nemám důvod lhát,“ prohlásil Küfhaber u Krajského soudu v Brně loni v říjnu, kam se odvolal proti pokutě 30 tisíc korun za křivé svědectví. Krajský soud případ vrátil k tomu městskému kvůli nedostatku důkazů o tom, zda bystrcký zastupitel na parkovišti skutečně byl, či nebyl.

K soudu v pondělí měli přijít i napadený voják a žena, o niž se bitka strhla. Oba se ale omluvili s tím, že jsou momentálně v zahraničí. Vypovídat by tak měli při dalším jednání v polovině února.