Středa 27. ledna 2021, svátek má Ingrid
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 27. ledna 2021 Ingrid

Ze svatomartinských hus se stává trhák, větší zájem je o živé kusy

  19:21
K svátku svatého Martina patří nejen pranostika o bílém koni, ale také pití svatomartinského vína či pečená husa. Domácí produkce jatečných hus už přitom na pokrytí spotřeby nestačí, zamlouvat se musí nejméně dva měsíce dopředu.

Martin Horníček z brněnské restaurace Konfit představuje svou husí specialitu připravovanou takzvaně postaru. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Zájem o husy se před svatým Martinem stále zvyšuje. Větší poptávku potvrzuje i největší chovatel hus na jižní Moravě Rybářství Hodonín, kde k příležitosti oslav 11. listopadu chovají každoročně až 1 500 hus.

„Lidé si je zamlouvali už od jara, v polovině září jsme pak museli prodej ukončit. Poptávka je vysoká, bohužel ale nejsme registrováni na jatkách, a tak nemůžeme navyšovat kapacitu,“ uvádí zootechnička pro vodní drůbež Rybářství Hodonín Miroslava Rausová.

V největším moravském chovu se přitom ročně vylíhne asi 50 tisíc housat. „Líhneme každý týden od konce března do poloviny července. Nakupují od nás prodejci drůbeže nebo menší chovatelé, odběratele máme i ze Slovenska a Rakouska. Zájem je nejen o jednodenní housata, ale i ta měsíční. Během roku pak všechna prodáme,“ upřesňuje Rausová.

Svatomartinské husy v Rybářství Hodonín dosahují druhé jatečné zralosti a porážejí se ve věku 14 až 16 týdnů při hmotnosti sedm až osm kilogramů.

„Husy jsou ve volném travnatém výběhu, mají i přístup na vodu. Kvůli kunám a liškám je ale na noc zavíráme. Krmíme je granulovanou krmnou směsí obohacenou o vitamíny,“ popisuje Rausová.

Za kilogram živé husy zde zákazníci zaplatí 115 korun, za mraženou 162 korun. „O mražené kusy není tak velký zájem. Zároveň je v tom i více práce, proto jsou dražší,“ dodává Rausová.

Konfitování se používalo ke konzervaci masa

Vyšší poptávku v posledních letech zaznamenává i chovatel Vladimír Pelikán z Tvarožné u Brna. „Zatím se nemám čím chlubit, mám malou farmu a husy chovám zejména pro známé. Vidím v tom ale velký potenciál a v příštím roce počet zvýším. Půjde na tom dobře vydělat,“ plánuje.

Svatomartinské hody jsou v posledních letech velkým trendem, příležitosti k výdělku se chopily i restaurace nabízející menu s různými specialitami.

Jednou z nich je i brněnský podnik Konfit nabízející husí a kachní speciality připravované podle starých receptur. V nabídce nechybí tradiční svatomartinská polévka kaldoun, nejoblíbenějším hlavním jídlem je konfitované husí stehno s červeným zelím a dvěma druhy knedlíků. Přímo na svatého Martina je připravoval i zástupce šéfkuchaře Martin Horníček.

„Konfitování je způsob přípravy, při němž se maso dlouze a za relativně nízké teploty peče ponořené pod vrstvou tuku. Kdysi se konfitování používalo jako způsob konzervace masa,“ vysvětluje Horníček. Svatomartinské menu v ceně od 756 do 936 korun v Konfitu podávají až do neděle 17. listopadu.

Na husách nevydělají všude

I přesto, že se v poslední době mluví hodně o nízkokalorických jídlech, podle ekonoma Lukáše Kovandy ze společnosti Czech Fund si lidé svatomartinskou nabídku rádi dopřejí.

„Podobné svátky jsou pro lidi příležitost, jak si nezdravé jídlo obhájit. Restaurace si navíc mohou nasadit vyšší ceny, protože ví, jaký to má u lidí úspěch,“ hodnotí Kovanda s tím, že jakmile někdo udělá nějaký speciál, ostatní se toho chytnou.

Ceny potom v závislosti na konkurenci samozřejmě rostou. Za ekonomicky lepší období však Kovanda považuje čas vánočních a velikonočních svátků.

Problém s konkurencí má například restaurace Štatl na náměstí Svobody v Brně, která se svatomartinskou nabídkou začala před třemi lety.

„Myslím si, že zájem o tyto akce roste, bohužel ale máme velkou konkurenci. Nacházíme se v centru Brna, kde je spousta nabídek a lidé vybírají podle ceny. Rozhodně nemůžu říct, že bychom na tom vydělali. Nabídku necháváme jen kvůli tradici,“ říká zaměstnanec Petr Hořák.

Na čtyřchodové svatomartinské menu v celkové výši 516 korun tam mohou lidé chodit do soboty 16. listopadu.

Autor:

Jarní prázdniny 2021

Týdenní jsou na základních a středních školách rozloženy v termínech od 1. února do 14. března. Přinášíme úplný přehled prázdninových termínů podle okresů. Jednodenní pololetní prázdniny jsou v pátek 29. ledna.

  • Nejčtenější

Zákazník musí dostat jakékoli zboží, nařídilo prodavačům vedení firmy Baťa

Premium Vláda od úterý opět povolila otevření obchodů s obuví a oblečením. Prodávat se ale smí pouze sortiment pro děti....

Kvůli covidu se čeká na vyšetření i měsíce, lhůty natahují nevychovanci

Nezanedbávejte preventivní prohlídky, apelují lékaři na pacienty. Mnozí z nich totiž loni ze strachu z nákazy novým...

Pilot kluzáku chtěl nad vinicí rozptýlit popel družky, po pádu sám zemřel

Předloňské nehodě motorového padákového kluzáku na Hodonínsku předcházel plán pilota rozptýlit nad vinicí u Nového...

Vinaře děsí potravinové kvóty, z vína by se stalo podpultové zboží

Až si za rok půjdou zákazníci koupit do obchodu mléko nebo víno, více než polovina výrobků tohoto druhu má nést...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič srazil na přechodu mladou ženu. Nevolej policii, zakřičel a ujel

Policisté pátrají po řidiči, který v pondělí dopoledne srazil chodkyni ve Svitavské ulici v Blansku. Na mladou ženu...

Veganství a vegetariánství je na vzestupu a je to dobře, říká lékař Jan Gojda

Premium Lékaři bývají obvykle k dietám všeho druhů skeptičtí. Nejinak tomu bylo v případě vegetariánství a veganství. Výhradně...

Malý stěhovák pro rodinu. Měřili jsme, který kombík je ten nejlepší

Premium Ve velkém testu jsme srovnali tři kompaktní kombíky, které mohou být alternativou populární octavie. Navíc nejsou tak...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

  • Další z rubriky

Pilot kluzáku chtěl nad vinicí rozptýlit popel družky, po pádu sám zemřel

Předloňské nehodě motorového padákového kluzáku na Hodonínsku předcházel plán pilota rozptýlit nad vinicí u Nového...

Odolala císaři i komunistům, nyní se originální pouť dočkala ochrany

Už od dob císaře Josefa II. se do Žarošic na Hodonínsku scházejí poutníci na Zlatou sobotu. Unikátní duchovní i...

Tramvajovou trať u zoo v Brně zanoří pod zem, odlehčí se kritické křižovatce

Dlouhé minuty čekají auta v zácpách na křižovatce nedaleko brněnské zoo. Napojení Kníničské ulice na Bystrckou navíc...

Šest migrantů vyskočilo na Vyškovsku z kamionu, policie pátrá po řidiči

Šestice migrantů v pondělí vyskočila nedaleko Vyškova z návěsu kamionu. Podle prvotních informací by cizinci mohli být...

Po dlouhé nemoci zemřela herečka Hana Maciuchová, bylo jí 75 let

Po dlouhé, těžké nemoci zemřela v úterý v Olomouci herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. „Rozloučení bude pouze v...

Dara Rolins je po další plastice nosu. Mnozí fanoušci ji nepoznávají

Dara Rolins (48) se netají svým kladným vztahem k nejrůznějším kosmetickým úpravám. Ke zvětšení prsou a pravidelným...

Mamograf nádor neodhalil. Nechala jsem si vzít obě prsa, říká Kuklová

Michaela Kuklová prožívala před časem těžké chvíle. Po složité diagnostice karcinomu prsu, kdy sama cítila, že je něco...

Lucka je mou oporou. Ze synů hokejisté nejspíš nebudou, míní Plekanec

Tomáš Plekanec (38) a Lucie Šafářová (33) promluvili o sportovním nadání dcery Leontýnky i o plánované svatbě. Bývalý...

Žiji s manželem v polyamorii. Jen o sex nejde, říká Těžká z dokumentu V síti

Terezu Těžkou (25) znají diváci jako jednu z hlavních představitelek náctiletých dívek v dokumentu o sexuálních...