Kvůli suchu jezdí lodě na brněnské přehradě jen k zastávce Veveří. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Sucho omezilo plavbu lodí na Brněnské přehradě. Poprvé od roku 2004

  • 6
Extrémně malé množství vody v Brněnské přehradě narušilo plavbu lodí. Ty už nemohou plout až do konečné zastávky ve Veverské Bítýšce. Kvůli nízké hladině se musejí už od hradu Veveří vracet zpět do přístaviště v Bystrci.

Doufali, že přes víkend zaprší a hladina přehrady se zvedne, ale nestalo se. Dnes proto v brněnském dopravním podniku rozhodli, že lodě na přehradě už nebudou plout až do desáté zastávky, kterou je Veverská Bítýška.

Hladina vody je už tak nízká, že tam zkrátka plout nemůžou. „Hrozí tam nebezpečí poškození lodě,“ vysvětlila mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová.

Lodě tak po čtyřech měsících sezony jezdí jen omezeně mezi sedmi zastávkami na trase z přístaviště v Bystrci k hradu Veveří.

Podle Doležalové je hrad nicméně tou hlavní zastávkou, kam míří největší množství cestujících, takže by aktuální změna neměla postihnout mnoho lidí.

Sucho komplikuje plavbu na lodi také vozíčkářům

I když sucho trápí jižní Moravu a celou Českou republiku už několik posledních let, omezení lodní dopravy na přehradě je výjimečná věc.

Plavební komoru Kořensko zavřelo sucho. Vltavská vodní cesta je přerušená

V nedávných suchých letech totiž lodě jezdily až do října, kdy končí plavební sezona. „Naposledy byla kvůli suchu plavba omezena v roce 2004,“ doplnila mluvčí.

Nevyloučila, že se lodě na celou trasu ještě letos vrátí, pokud se hladina v přehradě zvedne. Plavební sezona má trvat ještě dva měsíce.

Kvůli nízké hladině už od konce července není žádné z přístavišť bezbariérové. „Na lodě tak není možné nakládat elektrické invalidní vozíky,“ dodala Doležalová s tím, že s obyčejnými se dá ještě manipulovat.

Spouštění lodí na přehradu na začátku sezony.