ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Všeobecné vzdělání hraje prim, na jihu Moravy doplní i nahradí to oborové

  • 0
Až příští školní rok vyrazí jihomoravští žáci do tříd, na Střední průmyslové škole Edvarda Beneše v Břeclavi třicítka z nich poprvé nastoupí na nové technické lyceum. A pokud plány vyjdou tak, jak si hejtmanství předsevzalo, stejným způsobem v září v Jihomoravském kraji otevře dalších třináct tříd lycejního charakteru v rámci již existujících středních škol.

Půjde o zaměření technické, ekonomické i pedagogické. Některé zařízení navýší kapacitu studentů na dané škole, jiné nahradí již fungující obory. Podle tvůrců připravovaného konceptu jde o přizpůsobení se potřebám moderní doby. Lycea totiž představují určitý kompromis mezi gymnázii a učilišti.

„Gymnázium je určené pro výrazně studijně orientované děti, zato lyceum je vhodné pro ty s obecnějšími zájmy, které už své zaměření i trochu hledají. Lépe si tam osahají technické obory. A třeba pro dívky to může být lákavější volba než průmyslovka,“ prohlásil náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS).

Právě ten zakládání lycejních tříd ještě v roli náměstka hejtmana na jižní Moravě rozjel, po přesunu na ministerstvo stejné změny plánuje i v celostátním systému středních škol s platností od roku 2023 až do 2027. Kraje díky tomu můžou spouštět nové lycejní obory, a to bez nutnosti zrušit jiné maturitní.

Na jižní Moravě přibude lyceí, na odborné školy dohlédne „nadředitel“

Kromě lyceí se nové plány dotknou také vyšších odborných škol. Dosud kraje mohly provozovat pouze ty, které vznikly v minulosti. Podle nových pravidel se ale můžou rozhodnout založit nové.

„Konkrétně na jižní Moravě to znamená, že konečně můžeme reflektovat poptávku a zahájit kroky ke vzniku VOŠ v Kyjově, kde je o ni velký zájem ze strany střední zdravotnické školy, ale také nemocnic,“ poznamenal stávající jihomoravský radní pro školství Karel Jurka (ODS).

Aktuálně totiž tamní studenti zdravotnictví odcházejí dál studovat třeba do Brna nebo Zlína, kde poté z větší části i zůstávají. Hodonínský region tak přichází o pracovníky v oblasti zdravotnictví.

25. května 2023