Nešťastná slečna Hanáková, která na začátku 20. století doplatila na intimní vztah s páterem Augustinem, bydlela v dělnickém domku zřejmě v brněnské ulici Hlinky. | foto: historická pohlednice

Smilný páter chtěl zařídit potrat, místo toho milenku otrávil. Trestu unikl

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zanedlouho tomu bude 121 let, co v Brně 2. května 1903 pohřbívali slečnu Hanákovou z malého domku v Pisárkách neboli tehdejším Schreibwaldu. Těsně před jejím definitivním uložením do hrobu však dorazil policejní komisař se zřízenci pohřebního ústavu.

Místo věčného spočinutí čekala tělo mladé ženy úředně nařízená pitva, k níž policii přimělo svědectví nejmenovaného souseda či sousedů zesnulé. „Kněz tak pohřeb nedokončil,“ uvádí v knize Historie českého zločinu Bronislava Janečková.

Stoleté mordy

Zároveň líčí, že tento kněz, kterému říkali páter Augustin, ihned poté urychleně odešel. A nejen ze hřbitova, ale z Brna vůbec. Od té chvíle nikdo z jeho věřících nevěděl, kam se velebníček ztratil.

„Pitva ukázala, že slečna Hanáková zemřela velice náhle, a to po požití zatím neznámé tekutiny a za zvlášť choulostivých okolností,“ pokračuje Janečková a dodává, že onen neznámý svědek uváděl mezi dalšími okolnostmi velmi často právě jméno pátera Augustina, civilním jménem Holečka.

Na její námitky o věčném zatracení, které je čeká, ji poučil, že se má v jiném kostele vyzpovídat bez podrobností, o jakého kněze šlo, a bude jí odpuštěno.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Stoleté mordy