Na sídlišti v Břeclavi slepice propagovaly kompostování.

Na sídlišti v Břeclavi slepice propagovaly kompostování. | foto: David Mahovský

Slepice ze sídliště v Břeclavi se stěhují k Praze, propagují kompostování

  • 7
Trojice slepic, které původně byly součástí takzvaného biotejneru na sídlišti v Břeclavi, se dnes přestěhovala do nového působiště. Budou se o ně starat školáci ve více než 250 kilometrů vzdáleném Jílovém u Prahy.

Možná jsou to právě teď nejslavnější slepice v zemi. Nejenže se staly propagátorkami inteligentního zpracování odpadu, ale „popeláři“ o nich dokonce složili písničku a mají vlastní facebookový profil.

Řeč je o slepicích, které od loňského roku bydlí vůbec v prvním českém biotejneru v Břeclavi. Rok tady pomáhaly jeho obyvatelům s likvidací kuchyňského bioodpadu. Teď se zvířecí propagátorky kompostování z Břeclavi stěhují.

„Skoro nikdo nevěřil, že slepice na sídlišti přežijí, ale opak je pravdou. Bezmála devět měsíců provozu biotejneru se slepicemi ukázalo, že kuchyňské zbytky chtějí třídit také obyvatelé na sídlišti,“ zdůraznil místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladní a neklidní). 

„Chtěli jsme tímto projektem zpopularizovat téma zpracování bioodpadu a jeho třídění a můžeme říct, že slepice zafungovaly jako správný marketingový nástroj, který lidem ukázal cestu. Rodiče s malými dětmi nebo starší obyvatelé si zvykli nosit zbytky z kuchyní do biotejneru, a to byl náš cíl,“ upřesnil Matuška.

Původní myšlenka, se kterou přišla odpadová firma Moje odpadky, ale byla trochu jiná. Do modernějšího hávu firma zaobalila tradiční venkovský model, kdy se zbytky kuchyně házely na dvorek slepicím. V Břeclavi byl součástí voliéry se slepicemi i kontejner na bioodpad, kam lidé vyhazovali třeba slupky. 

Slepice měly ke kontejneru přístup, nažraly se zbytků a díky tomu, že je přehrabovaly, urychlily jejich kompostování. Lidem měl být odměnou kvalitní kompost a taky čerstvá vajíčka.

Na začátku řešili problém s veterinární správou

Jenže tahle idyla trvala jen pár dní, než zasáhla Státní veterinární správa. Odběr vajíček zatrhla jako prevenci proti šíření nemocí typu salmonely. Vadilo jí i krmení slepic zbytky „ze stravovacího provozu“, které legislativa nedovoluje. 

„Popelářům“ tak nezbylo, než dvířka mezi kontejnerem a výběhem zavřít, stejně jako místo pro odběr vajíček. A slepice začaly opravdu působit jen jako propagátorky kompostování, na které se chodily dívat rodiny s dětmi. „Teď jedou šířit osvětu zase dál. Věříme, že v Jílovém bude projekt tak úspěšný jako v Břeclavi,“ dodal Matuška.

V jejich novém působišti se budou o slepice starat tamní školáci. V Břeclavi se bude bioodpad třídit a kompostovat dál. Do ulic pronikají další biotejnery, které však fungují na trochu jiném principu – odpad tu pomáhají rozkládat žížaly.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit