Milují Moravu, v krojích vyrazili na Břeclavsko. Lístky kupovali až v USA

  • 12
Obce na jižní Moravě každoročně zaplní krojovaní v době hodů. Ve Starovicích na Brněnsku ale v sobotu dokázali, že to jde i jindy. První setkání příznivců folkloru tam zorganizovala oblíbená komunita I love Jižní Morava. Do akce povolali i létající dron.

Lístky na první sraz krojovaných si kupovali dokonce i krajané žijící ve Spojeních státech amerických a Kanadě. 

„Vstupenky jsme prodávali přes známý internetový portál. Lidé žijící v zahraničí jich zaplatili desítky, ale hned nám sdělili, že je to projev jejich podpory a samozřejmě nepřijedou,“ řekl Jan Záhora, zakladatel I Love Jižní Morava, která propaguje folklorní tradice.

I přesto do Starovic dorazily desítky krojovaných. Například mladí z Brna-Jundrova se o akci dozvěděli teprve ve středu. Přijeli, i když tak rychle nachystat kroj není vůbec jednoduché. 

„Máme folklor rádi, takže jsme dorazili moc rádi,“ pokyvoval Jakub Novotný z Brna-Jundrova.

Z prvního setkání krojovaných vznikne také video. Organizátoři nechali průvod natočit také létajícím dronem. „Chceme, aby měli krojovaní památku,“ prohlásil Záhora.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit