(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Kněz, který zfackoval pohřebáka, zase slouží. Pokárali ho a kaje se

  • 66
Pravoslavný kněz, který loni v dubnu ve Znojmě opakovaně fackoval pracovníka pohřební služby, znovu vede bohoslužby. Komise starších duchovních usoudila, že trvalým trestem pro Cyrila Bočkareva by nejvíc utrpěli znojemští věřící.

Poslední rozloučení je emočně vypjaté samo o sobě. To z poloviny loňského dubna v pravoslavném kostele na náměstí Kapitána Otakara Chlupa ve Znojmě se však stalo přímo černou můrou.

Kněz Cyril Bočkarev totiž napadl pracovníka pohřební služby. „Řešil podrobnosti k obřadu, ale nevědomky vstoupil za oltářní zeď svatých obrazů a tam dostal od faráře facku, že tam nemá co dělat. Atmosféra byla potom velice špatná, kněz rozčilený, choval se nemístně a pozůstalí byli v šoku,“ popsal tehdy varhaník a současně katolický jáhen Willi Türk.

Ten šokovaným pozůstalým nabídl, ať se rozloučí s maminkou v římskokatolickém kostele sv. Mikuláše, a ti souhlasili.

Když pracovník pohřebního ústavu Zdeněk Jeřábek oznámil Bočkarevovi, že obřad bude jinde a očekává omluvu, dostal facku z druhé strany a s vpáčenými bubínky a pohmožděnou krční páteří skončil v pracovní neschopnosti.

Nadřízení z olomoucko-brněnské eparchie pravoslavné církve v českých zemích postavili Bočkareva po incidentu mimo službu a zrušili nedělní bohoslužby.

Napadený snahu o usmíření nepřijal

Případem se zabývala znojemská policie, tak ale nezjistila, že by někdo spáchal trestný čin a věc předala na konci léta k projednání přestupkové komisi města.

„Řízení bylo ukončeno, protože věc řeší příslušný orgán církve,“ sdělila aktuálně mluvčí radnice Petra Maršounová.

Pravoslavní však mají vše vyřešeno už od minulého roku. Svolali komisi starších duchovních, která doporučila upustit od trvalého potrestání a dát provinilému knězi možnost se napravit.

„Po dobu dvou měsíců měl zákaz duchovní činnosti a finanční postih. Nakonec mu bylo uloženo pokání a byl přísně pokárán,“ popsal vikární biskup Izaiáš. Dodal, že Bočkarevovou trvalou suspendací by nakonec nejvíce trpěli znojemští věřící.

Podle něj Bočkarev vinu nepopírá, činu lituje, kál se a chtěl se pracovníkovi pohřební služby omluvit, ale ten snahy o usmíření nepřijal. Ani jeden z aktérů už nyní incident nekomentuje.

Krátce po něm však Bočkarev řekl, že se k nařčení proti němu může přidat i to, že se nedržel biblického ustanovení, když nechal pracovníka pohřební služby odejít živého. „Ve Starém zákoně se píše, že kdo vstoupí neoprávněně do této svatyně, tomu smrt!“ prohlásil kněz.