Právnická fakulta brněnské Masarykovy univerzity

Právnická fakulta brněnské Masarykovy univerzity | foto: Rektorát Masarykovy univerzity

Budova brněnských práv má narušenou statiku, z části se tak musí zavřít

  • 21
Část brněnské právnické fakulty se od úterý uzavře. Konkrétně jde o čtyři posluchárny a menzu. Ukázalo se totiž, že budova má narušenou statiku, a to kvůli použití takzvaných hlinitanových cementů pro vodorovné nosné konstrukce ve dvou patrech budovy ve 30. letech minulého století.

Jde o materiál, který se používal do 50. let, kdy bylo zjištěno, že nemá dostatečnou životnost.

„Část budovy zahrnující čtyři posluchárny a prostory menzy jsme museli uzavřít z bezpečnostních důvodů. Bezprostřední nebezpeční nehrozí, ale nechceme riskovat zdraví našich studentů a zaměstnanců,“ uvedla kvestorka Marta Valešová.

Protože u poslucháren se tak jako tak počítalo v příštím létě s rekonstrukcí, zůstanou uzavřeny a fakulta nabídne výuku v náhradních prostorách.

Zda bude muset být po celou dobu uzavřena i menza, bude záviset na výsledku zajišťovacích prací. „Budeme usilovat a co nejrychlejší a bezpečné vyřešení situace,“ dodala kvestorka.

Zároveň univerzita nechá i ve zbytku budovy prověřit materiál použitý pro nosné konstrukce.

„Je to poprvé, co jsme při rekonstrukcích historických budov Masarykovy univerzity na použití tohoto materiálu narazili a ani při úpravách jiných částí právnické fakulty nebyl dosud nikdy zjištěn,“ uvedl Jan Brychta, vedoucí Investičního odboru Rektorátu Masarykovy univerzity.