Brněnští policejní potápěči pomohli Slovákům najít tělo utonulého muže, na...

Brněnští policejní potápěči pomohli Slovákům najít tělo utonulého muže, na pomoc měli i výkonný sonar. (18.8.2023) | foto: Policie ČR

Slováci měsíc hledali utonulého, v hloubce 16 metrů ho našli potápěči z Brna

  • 16
Až na Slovensko vyrazili tento čtvrtek pomoci policejní potápěči z Brna. Jejich kolegové ze sousední země totiž už měsíc marně hledali tělo utonulého muže v přehradě u města Krupina v Bánskobystrickém kraji.

Pětatřicetiletý muž 15. července skočil do vodní nádrži v Krupině, jenže už se nevynořil. Na břehu po něm zůstalo pouze oblečení.

Po muži opakovaně pátrala Špeciálná záchranná služba, slovenští policisté i hasiči. Jenže jeho tělo nenašli. „Prohledávání dna přehrady bylo velmi náročné, a to nejen časově,“ uvedl policejní mluvčí David Schön.

Slovenští policisté nevěděli, kdy ani kde přesně muž do vody skočil. Přehrada má přitom rozlohu 22 hektarů, v některých místech je hluboká až 18 metrů. Na to nestačil ani sonar, kterým se snažili Slováci dno nádrže mapovat. Voda je navíc na mnoha místech kalná.

Nakonec tak po měsíci marné snahy požádali o pomoc kolegy z Brna, kteří v pětičlenné posádce na Slovensko přijeli s vlastním výkonným sonarem.

Dva mrtví ve Velké Americe. Když oživovali potápěče, spadl do lomu přihlížející

„Po hodině scanování dna sonar označil v hloubce 16 metrů možné místo výskytu těla. Při ponoru pak potápěči zajistili jeho bezpečné vyzvednutí,“ doplnil Schön s tím, že kromě výkonného sonaru pomohla i pečlivá příprava a plánování akce ze strany slovenských kolegů.

Ještě ve čtvrtek se tak mohli policejní potápěči vrátit zpět do Brna. „Bylo to jejich nejkratší zahraniční nasazení,“ dodal mluvčí.

Zahraniční výjezdy tak pro ně nejsou ničím novým. Již řadu let pomáhají například v Bosně a Hercegovině s odminováním tamních řek či jsou zapojeni do podobných akcí jako nyní na Slovensku. Po utonulém pátrali v minulosti i v Maďarsku.

4. července 2023