Při policejní razii v roce 2019 se na úřad Brna-střed zcela uzavřel.

Při policejní razii v roce 2019 se na úřad Brna-střed zcela uzavřel. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Na radnici Brno-střed byli policisté, zajímají se o údajné kupčení s byty

  • 9
Na radnici městské části Brno-střed zasahovali ve středu až do večerních hodin policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Přišli si pro materiály související s prošetřováním kauzy týkající se údajného kupčení s městskými byty za vlády ODS v Brně před rokem 2014.

Detektivové byli na radnici od odpoledne až do 21. hodiny. „Setkání s policií a předání materiálů bylo předem dohodnuto, nejedná se tedy o neplánovaný zásah. Jsme vázaní mlčenlivostí, proto nemůžeme komentovat, čeho se předávané materiály týkají, policii poskytujeme maximální součinnost,“ uvedla mluvčí radnice Brna-střed Kateřina Dobešová.

Podle Hospodářských novin a serveru Aktuálně.cz policie prověřuje vysoce postavené brněnské politiky ODS kvůli podezření na kupčení s městským majetkem a braním úplatků před rokem 2014, kdy v Brně i na radnici Brna-střed vládli. Kvůli stejnému případu byli policisté na radnici už loni v srpnu. 

Detektivové se snaží prověřit výpověď někdejšího blízkého spolupracovníka občanských demokratů a starosty Rojetína Pavla Hubálka, jehož také policie stíhá za kupčení s městským majetkem. 

Hubálek uvedl, že byl součástí systému, který tvořili právě politici ODS včetně současné brněnské primátorky Markéty Vaňkové, jejího náměstka Roberta Kerndla a poslance a šéfa jihomoravské ODS Pavla Blažka. Ti už v minulosti jakékoliv nařčení odmítli. Celou věc vnímají tak, že se Hubálek snaží obhajovat všemi možnými způsoby.

Právě primátorka už loni například zamířila na policii k podání vysvětlení. „Jsem ráda, že jsem po téměř roce a půl, co bylo podáno trestní oznámení vůči panu Hubálkovi za křivé obvinění, mohla policii v rámci podání vysvětlení říci svoji verzi. Od té doby jsem nebyla nikým kontaktována. Jaký je další vývoj, z tohoto důvodu ani nevím,“ řekla primátorka loni v rozhovoru pro MF DNES.

Zásah na úřadě policisté provedli ve stejný den, kdy Krajský soud v Brně projednával jednu z větví kauzy Stoka týkající se údajné manipulace s veřejnými zakázkami na radnici Brna-střed v letech 2015 až 2019. Za hlavu těchto machinací je žalobcem označován někdejší místostarosta Brna-střed za hnutí ANO Jiří Švachula. Kromě Švachuly jsou obvinění další lidé a firmy, podle obžaloby dosáhla výše úplatků až 47 milionů korun.

Spojovací článek mezi oběma kauzami představuje bývalý šéf Správy nemovitostí Brna-střed Petr Kosmák, který je dnes ve Švachulově kauze spolupracujícím obviněným. Toho stejně jako Švachulu policie zadržela při razii na radnici v roce 2019. Podle Hubálka byl Kosmák také členem skupiny, která v minulosti v Brně manipulovala s přidělováním bytů.

,