Hasiči a záchranáři zasahovali ve Znojmě, kde se šest lidí nadýchalo dráždivé látky. Chemická laboratoř však na místě žádnou nebezpečnou látku neobjevila. | foto: ZZS JmK

Policisté mají podezřelého, který v bance rozptýlil dráždivou látku

  • 2
Policie už ví, kdo v březnu ve znojemské bance do vzduchu vypustil dráždivou látku. Mohlo se jednat o pepřový sprej. Na místě tehdy zasahovali i experti s mobilní chemickou laboratoří z Tišnova, aby látku detekovali.

„Zjistili jsme podezřelou osobu a zajistili důkazy. V současné době čekáme na odborná vyjádření lékařů, abychom mohli rozhodnout o právní kvalifikaci,“ uvedla bez bližších podrobností policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Zatím tak podezřelého policie neobvinila.

Už dříve mluvčí sdělila, že bude záležet na tom, o jak velké množství uniklé látky se jednalo, zda šlo, či nešlo o úmysl, a také na tom, jak závažná byla zranění.

Událost se stala ve znojemské bance v Kovářské ulici 12. března. Policie tehdy okolí banky uzavřela, a to i pro dopravu. Šest lidí uvnitř budovy se nadýchalo dráždivé látky.

„Poskytli jsme jim kyslíkovou terapii a zavezli k dalšímu ošetření do znojemské nemocnice. Nešlo o nic vážného, životní funkce nebyly ohroženy,“ řekla krátce po události mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Po ambulantním ošetření byli lidé propuštěni.

Hasiči v odebraných vzorcích nenašli žádnou nebezpečnou látku. „Vzhledem k příznakům lidí, kteří se látky nadýchali, se dá usuzovat, že se mohlo jednat o pepřový sprej,“ uvedl už dříve mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Látku experti zaznamenali pouze v přízemí, kde je banka, ve vyšších patrech s byty už ji neobjevili, stejně tak se nedostala ani do podzemí.

Hasiči ve své laboratoři odkrývají nebezpečné látky

,