Bývalý brněnský primátor za hnutí ANO Petr Vokřál. Hnutí sice opustil, hodlá však za ně kandidovat.

Bývalý brněnský primátor za hnutí ANO Petr Vokřál. Hnutí sice opustil, hodlá však za ně kandidovat. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Veletoč brněnského exprimátora Vokřála, do voleb chce jít zase za ANO

  • 17
Před dvěma lety opouštěl bývalý brněnský primátor Petr Vokřál hnutí ANO v napjaté atmosféře, když mluvil o napojení některých členů na podsvětí. Od Babišova hnutí se však nikdy zcela neodřízl a teď za něj dokonce hodlá kandidovat do Senátu.

„Měl bych zájem si zasoutěžit o místo v Senátu, polemizuji o tom už delší dobu,“ uvedl Petr Vokřál. Když jej oslovil předseda brněnského ANO René Černý, rád na jeho nabídku kývl. 

„Rozhodně se nijak nebránil. Spory z doby, kdy odcházel, jsou už vyjasněné. Navíc už uběhla relativně dlouhá doba,“ poznamenal Černý.

Kandidaturu musí ještě posvětit místní sněm hnutí a na závěr i předsednictvo včetně šéfa ANO Andreje Babiše, jemuž Vokřál dělal až do svého odchodu místopředsedu.

Brněnské ANO vidí v bývalém primátorovi výraznou osobnost, která by mohla uspět podobně jako šéf zdejší hvězdárny Jiří Dušek. Ten před šesti lety dokázal v senátním souboji porazit lidoveckého politického matadora Stanislava Juránka, letos už však za ANO kandidovat nechce a o podpoře jedná s jinými stranami. „Slovy klasika: noc je ještě dlouhá, kdo ví, kde a jak skončí,“ napsal Dušek na dotaz MF DNES.

I když Vokřál v bitvě o Senát oblékne dres ANO, stále trvá na tom, že se do hnutí vracet nechce a dál bude působit jako nestraník. Tak ostatně funguje i v brněnském zastupitelstvu, kde je předsedou klubu Babišova hnutí.

U komunálních voleb Vokřál mlží

Právě proto, že zůstává „mimo“, musí v politice hledat podporu u stran, které mají šanci na úspěch. Tento pragmatismus jej nyní vrátil zpět do náruče ANO.

Loni na podzim přitom Vokřál v rozhovoru pro MF DNES nastínil, že by chtěl do letošních komunálních voleb sestavit vlastní kandidátku. Z tohoto záměru však nejspíš sešlo, a exprimátor tak jedná s dalšími stranami. „Je to otevřená záležitost a zatím to nemá konkrétní obrysy. Zatím to není žádným směrem – ani k ANO, ani jinam,“ řekl mnohoznačně Vokřál.

O možnosti, že by kandidoval za ANO i do brněnského zastupitelstva, s ním však brněnský šéf Černý nemluvil. On sám by měl být lídrem hnutí v Brně, a tedy kandidátem na primátora, což už schválilo brněnské i krajské sdružení.

,