Celníci objevili v Hatích padělky oblečení schované za utajeným vchodem

  • 2
Ve třech tržnicích na různých místech republiky zajistili celníci bezmála 14 tisíc kusů padělaného zboží, jehož hodnota by v případě originálů přesahovala 74 milionů korun. V jihomoravských Hatích nalezli padělky v regálech za důmyslně utajenými dveřmi.

Celníky do tržnic dovedla na konci července rozsáhlá kontrolní akce s názvem Vítr. Zaměřili se na pátrání po zboží porušující práva duševního vlastnictví - tedy padělky. Navštívili tržnice Svatý Kříž v Karlovarském kraji, v Hřensku v Ústeckém kraji a v Hatích v Jihomoravském kraji.

„Lokality byly vytipovány na základě předchozího monitoringu,“ sdělila mluvčí jihomoravské celní správy Lada Temňáková.

Celkem v rámci akce Vítr příslušníci Celní správy ČR zkontrolovali devatenáct různých stánků a skladů, v nichž zajistili 13 706 kusů podezřelého zboží, jejichž hodnota by v originále činila 74 147 350 korun. Převážně se jednalo o obuv, textilní výrobky a doplňky.

V Hatích našli padělky ve skrytém prostoru za ukrytým vstupem. „Nepoctiví prodejci v něm skladovali velké množství textilního zboží označeného ochrannými známkami renomovaných výrobců. Celníci při kontrole zajistili celkem 7 182 kusů textilního zboží v originále přibližně za 33 362 000 korun,“ upřesnila mluvčí.

Celníci zabavovali padělky na tržnici u hranic, originály by stály miliony

Prodejcům hrozí pokuta ve správním řízení až do výše 10 milionů korun.