V brněnské ulici Gajdošova v úterý ráno praskl vodovod, kvůli čemuž byly...

V brněnské ulici Gajdošova v úterý ráno praskl vodovod, kvůli čemuž byly uzavřeny dva pruhy silnice patřící do velkého městského okruhu. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Důležitou tepnu v Brně na rok zúží, v okolí už jsou přitom dvě velké stavby

  • 19
Na polovinu se od pondělí zúží hlavní dopravní tepna ve východní části Brna. Zásadní omezení v Gajdošově ulici si vyžádá rekonstrukce kanalizace a vodovodu. Ztíží už tak komplikovaný průjezd oblastí, kde na jednom místě dělníci opravují most u výpadovky na dálnice a na jiném staví další část velkého městského okruhu.

Silničáři uzavřou pravou stranu vozovky v Gajdošově ve směru na jih k opravovanému mostu na Otakara Ševčíka, kde řidiči jezdí rovněž pouze po polovině silnice. Omezení v Gajdošově se konkrétně týká úseku mezi Bubeníčkovou a Táborskou ulicí.

„Provoz tam bude umožněn v jednom jízdním pruhu v každém směru,“ uvedla Zdeňka Obalilová z tiskového střediska brněnského magistrátu. Běžně mohou řidiči využít čtyři pruhy, kvůli omezení jim zůstanou pouze dva.

Oprava potrubí sevře brněnské Židenice, už se kope na obou jejich okrajích

Šoféři musí zároveň počítat s uzavřením křižovatky Gajdošovy s Kaleckého. Pro cestující MHD bude bez náhrady zrušena autobusová zastávka Gajdošova ve směru na jih.

Silniční tepna zůstane zúžená až do konce října příštího roku. Magistrát se rozhodl nastalou dobu k rekonstrukci potrubí pod Gajdošovou využít záměrně, aby se veškeré komplikace plynoucí zároveň i z opravy nedalekého mostu na Otakara Ševčíka a stavby části okruhu na Tomkově náměstí odehrály v jeden čas. Gajdošova je mezi oběma stavbami, které mají být z velké části hotové také ke konci příštího roku, sevřená. Oprava mostu se podle nejnovějších informací ovšem protáhne do poloviny roku 2025.

Provoz na Gajdošově ulici v Brně zúží silničáři v pondělí 27. listopadu na polovinu. Tento stav potrvá až do konce října příštího roku.

Cílem koordinace všech tří projektů je zajistit řidičům v dalších letech klidný průjezd oblastí. Do té doby musí nadále počítat s potížemi. Podle policistů se dá předpokládat, že první dny po pondělním začátku omezení v Gajdošově bude dopravní situace složitější. „Jsme připraveni ji monitorovat, na případné komplikace budeme reagovat,“ ujistil policejní mluvčí David Chaloupka.

Omezení se částečně dotkne také chodců. Jedinou možností pro překonání Gajdošovy mezi Starou osadou a Táborskou se stane podchod, který ústí před kostelem svatého Cyrila a Metoděje. Nedaleký přechod po vozovce bude totiž rovněž uzavřený. Tamní radnice proto nechala dlouho zanedbaný podchod vyčistit, vymalovat a vyzdobit graffiti, za nímž stojí známý streetartový umělec Stanislav Bílek vystupující pod pseudonymem Apoka.

10. září 2019