Dopadený travič z Břeclavska zabil karbofuranem několik zvířat. Vedle lišek a...

Dopadený travič z Břeclavska zabil karbofuranem několik zvířat. Vedle lišek a kun také ohrožené ptačí dravce. | foto: Policie ČR

Chránil jsem slepice před kunami, hájí se travič. Karbofuranem zabil i dravce

  • 45
Několik otrávených zvířat včetně kriticky ohrožených dravců má na svědomí starší muž se zálibou v myslivosti a chovu holubů z Břeclavska. Policisté jej dopadli po víc než ročním pátrání. Traviči, který používal zakázaný karbofuran, hrozí až šestileté vězení.

Policisté případ rozplétali patnáct měsíců. Poté, co na Břeclavsku nalezli několik uhynulých zvířat v okruhu jediného kilometru, zaměřili se na okolní obce.

„Jak nálezů uhynulých zvířat, ale i nástrah přibývalo, postupně zužovali okruh možných podezřelých. Jako nejpravděpodobnější pachatel se jim nakonec jevil starší muž se zálibou v myslivosti a chovu holubů,“ přiblížil policejní mluvčí David Chaloupka.

Na vyšetřování se podílela i Česká ornitologická společnost, která na konci loňského března ohlásila otravu kriticky ohroženého luňáka červeného u Sedlece.

Její pes vycvičený na vyhledávání jedů se zúčastnil domovní prohlídky u podezřelého, při níž byly nalezeny otrávené nástrahy a nádoba se zakázaným jedem karbofuranem, který způsobuje obzvlášť bolestivou smrt.

„Pod tíhou těchto důkazů se podezřelý ke kladení nástrah přiznal. Hájil se tím, že se tak chtěl bránit kunám a liškám, které mu chodily na slepice a holuby,“ uvedl Chaloupka.

Kvůli držení karbofuranu policisté muže obvinili z přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, dále je stíhaný za týrání zvířat a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy. Hrozí mu až šest let vězení.