Příslušníci mezinárodních sil Vojenské policie NATO nacvičovali u Vyškova obranu proti útoku teroristů

Příslušníci mezinárodních sil Vojenské policie NATO nacvičovali u Vyškova obranu proti útoku teroristů - Figurína vojáka po simulovaném útoku teroristů | foto: Radek Miča, MAFRA

OBRAZEM: Vojenští policisté NATO se cvičili na útok teroristů

  • 1
Vojenský výcvikový prostor u Vyškova se stal místem neskutečné řeže. Byť zde šlo jen o cvičení mezinárodních jednotek NATO, snímky z bojiště byly velmi sugestivní. Na Black Bear se k Vyškovu sjeli vojenští policisté hned několika zemí.

Náplní mezinárodního cvičení Vojenské policie NATO byl útok teroristů na stan, kde se zrovna konal mítink.

"Jednotky vojenské policie ihned místo zajistily s podporou vrtulníků a provedly zde vyšetřování pod dohledem rozhodčích," popsal fotoreportér MF DNES Radek Miča. - čtěte Vojenská policie NATO ladí výstroj a výbavu na cvičení v Česku

Scénář cvičení byl tento: na cvičení Black Bear 09 byl spáchán minometný útok. "V simulované akci byl zasažen stan s lidmi uvnitř," nastínil mluvčí Vojenské policie Jan Čermák.

Na místě útoku zůstala čtyři roztrhaná těla. Vojenská policie kvůli nim spolupracovala s karvinským Červeným křížem. "Jejím pracovníkům se podařilo připravit těla velice věrohodně," dodal mluvčí.

Útok měl prověřit reakci, jak praktického operačního centra, mozku základny, tak i na místě zasahujících policistů.

"Místo nejprve ohledal pyrotechnik, který zjišťoval, zda se na místě nenacházejí další trhaviny," přiblížil Čermák.

Historicky největší cvičení Vojenské policie na území republiky začalo v pondělí ve výcvikovém prostoru Březina. Skončí ve středu 23. září. 

Akce se kromě Čechů zúčastní i slovenští, chorvatští a polští vojenští policisté. "Jde především o to, jak zvládnou jednotky vojenské policie plnění úkolů v případě, že jsou nestejně vybaveny a vyzbrojeny," uvedl mluvčí.