Na D1 se v mlze srazilo přes 40 aut, řidiči nedodržovali bezpečnou vzdálenost

  • 259
Dálnici D1 v pátek opět několik hodin blokovala série řetězových nehod. Podle hasičů na 176. kilometru ve směru na Brno bouralo 38 osobních a dva nákladní vozy. Podle policistů je havarovaných vozů ještě více, přesné číslo ale nesdělili. Uzavřený úsek u Domašova se podařilo zprovoznit v 17 hodin, desetikilometrová kolona se pomalu rozjíždí. Záchranáři ošetřili dva zraněné.

V místě je velká mlha. „Stalo se tam několik řetězových nehod,“ uvedl policejní mluvčí Petr Vala. Odpoledne nedokázal říci, zda nabouraných aut není více než šest na 176. kilometru a dalších tří na 180. kilometru.

Před půl třetí informovali hasiči, že na D1 bouralo už 38 osobních aut a dva nákladní vozy. Po 16. hodině policisté upřesnili, že aut bylo více než čtyřicet. Konkrétní počet ale neuvedli.

V 17 hodin se podařilo odstranit následky nehod a dálnici otevřít. „Na místě je desetikilometrová kolona, která se začne teprve pomalu rozjíždět. Buďte na cestách opatrní a dodržujte bezpečnou vzdálenost, její nedodržování totiž bylo ve většině případů hlavním viníkem nehod,“ uvedli policisté.

Na dálnici zasahovaly všechny složky IZS. Krajští záchranáři ošetřili dva zraněné, sdělila jejich mluvčí Michaela Bothová „Šlo o dvě ženy, které jsme po ošetření převezli do Fakultní nemocnice Brno,“ upřesnila. Hasiči nikoho nemuseli vyprošťovat.

Policisté nabádali řidiče kvůli mlze k velké opatrnosti a upozorňovali je, aby nezapomínali na zapnuté mlhovky. „Objízdná trasa je od exitu 168 u Devíti Křížů přes silnici 602. Zpět na dálnici na 182. kilometru na Kývalce,“ hlásili odpoledne policisté. Později mohly osobní vozy na rozdíl od nákladních najet už na 178. kilometru u Ostrovačic.

Uvázlé lidi odveze evakuační autobus

Hasiči žádali řidiče o vytvoření záchranné uličky. Kolem 15. hodiny vyslali do kolony evakuační autobus, lidé dostali teplé nápoje a mohli se nechat odvézt do hotelu D1 na sjezdu Ostrovačice.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Podobná nehoda se stala ve čtvrtek rovněž u Velké Bíteše na Vysočině. Nejprve se srazilo deset aut, v koloně pak bourala další vozidla. Zranily se čtyři osoby, včetně jednoho dítěte. Po 17. hodině byl provoz v obou jízdních pruzích obnoven.

,