Archeologové našli pod silnicí ve Veselí nad Moravou v místech bývalého...

Archeologové našli pod silnicí ve Veselí nad Moravou v místech bývalého hřbitova stovky lidských ostatků. | foto: Archaia Brno

Archeologové našli pod silnicí stovky koster, kruhové objezdy musejí počkat

  • 26
Zhruba stovku hrobů odkryli archeologové při průzkumu pod silnicí, který předcházel stavbě kruhových křižovatek ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Podle mluvčí zdejší radnice Žanety Jančaříkové přitom zřejmě nejde o konečné číslo a ostatků je nejspíš několik set.

Právě v místě budoucích objezdů totiž kdysi ležel hřbitov, který patřil ke kostelu Panny Marie a fungoval až do 70. let 19. století.

„Existenci hřbitova jsme očekávali. Kostel Panny Marie sloužil ve Veselí nad Moravou zároveň jako hřbitovní kaple od 13. až do 19. století,“ sděluje Michala Přibylová, vedoucí archeologického výzkumu ze společnosti Archaia Brno.

Přímo u kostela nebyl dostatek místa, proto se pohřbívalo i za hřbitovní zdí do několika vrstev. „Použily se nejstarší hrobové jámy a staré ostatky se buďto odsunuly stranou, nebo se nebožtík zkrátka pohřbil nad ně,“ přibližuje Přibylová.

Jak archeologové s nálezy naloží, zatím není zřejmé. Důležitá bude i datace, která rozhodne, zda se s nimi bude nakládat jako s exhumovanými ostatky, nebo s archeologicky cennými nálezy.

Pro řidiče to každopádně bude znamenat komplikace. Původně se zpoždění tvorby kruhových objezdů odhadovalo na několik týdnů, díky narychlo dohodnuté koordinaci s dalšími stavbami ve Veselí se nicméně vše urychlí. Archeologové nebudou kopat postupně po etapách, ale provedou celý výzkum najednou.

Od pondělí se tak kompletně zavřela Svatoplukova ulice, díky čemuž budou archeologové moci začít průzkum i v těsné blízkosti kostela o zhruba tři týdny dříve, než plánovali.

Během července dojde také k opravě ulice Zámecká. Pracovat se tedy bude zároveň se stavbou kruhových objezdů, aby se ulice nemusely opět uzavírat někdy v budoucnu.

„Aktuálně se vlastně jedná o čtyři samostatné stavby, které se snažíme v úzké součinnosti s Ředitelstvím silnic a dálnic koordinovat, aby nedocházelo k časové prodlevě celého díla. S napětím také očekáváme, jaká budou zjištění archeologů při výkopových pracích,“ říká starosta Petr Kolář (za TOP 09).