Původní předpoklad, že bude stačit nastartovat auto a plošina sama sjede dolů, se neosvědčil. | foto: Městská policie Brno

Porouchaná plošina uvěznila muže 15 metrů nad zemí, věšeli vánoční výzdobu

  • 4
Rozmisťování vánoční výzdoby na jeden z brněnských hobbymarketů se pro dva muže v pondělí večer změnilo v adrenalinový zážitek. Plošina, na níž pracovali, se ve výšce 15 metrů nad zemí zasekla. Pomoci jim museli strážníci i hasiči.

Stalo se to před 22. hodinou. Šestatřicetiletý muž zachoval chladnou hlavu a rozhodl se přivolat na pomoc strážníky. 

„Operačnímu středisku klidným a uvolněným tónem věcně oznámil, že před jedním z brněnských hobbymarketů uvázl i se svým kolegou na vysokozdvižné plošině, ze které na prodejnu rozvěšovali vánoční výzdobu,“ popsal večerní telefonát mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem

Plošina přestala fungovat právě ve chvíli, kdy pracovníci byli přibližně v patnáctimetrové výšce, tedy zhruba v úrovni střechy. 

Muži uvěznění ve výšce předpokládali, že bude stačit, aby někdo nastartoval jejich služební auto, pak by plošina měla zase fungovat. Tak to volající vysvětlil i strážníkům. 

„Tento předpoklad se ale hlídce bohužel nepotvrdil a rychlá pomoc ze země tedy nebyla možná,“ sdělil Ghanem s tím, že strážníci se s žádostí o pomoc obrátili na hasiče. 

„Na místo vyjela naše jednotka z nedalekého výstaviště a také výšková technika ze stanice Brno-Lidická. Pomocí automobilového žebříku se hasiči dostali k mužům na plošině a pomohli jim bezpečně sestoupit dolů,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. 

Podle něj pondělní večerní zásah nebyl výjimečný. „Podobný případ jsme řešili před pár dny také na Vyškovsku,“ doplnil Mikoška.

Na Znojemsku zase hasiči-lezci pomáhali jeřábníkovi, kterému se udělalo nevolno na staveništi.