Policejní „čmuchalové“ mají nové sídlo, jsou v něm tisíce pachových konzerv

  • 0
Jedenáct speciálně vycvičených německých ovčáků a jedna border kolie tvoří psí jednotku jihomoravské policie, jejímž úkolem je „vyčmuchávat“ pachatele trestných činů. Od úterý má v Modřicích u Brna novou základnu s laboratořemi a velkokapacitním skladem, který pojme až jedenáct tisíc pachových konzerv.

Nová budova stojí v místě původního areálu kynologie. Její vybudování přišlo na přibližně 30 milionů korun. Policistům se tak zlepšily podmínky, prostory jsou oproti dřívějšku širší a delší.

Zdejší zaměstnanci trénují se psy prakticky každý den. „Nejnáročnější na této práci je postarat se o služebního psa, jelikož vyžaduje veškerý volný čas. Musíme se jim věnovat o víkendech i o svátcích. Abychom je měli pod dozorem, většinou si je bereme domů, zde jsou pouze ustájení,“ přibližuje podporučík Jan Matula, který dělá psovoda 28 let.

„Při výcviku by se měly pachy měnit tak, aby to psa pořád bavilo,“ doplňuje.

Metoda pachové identifikace slouží jako podpůrný prostředek v trestním řízení a v Česku se využívá už padesát let. „Do roku 2010 se používala ve velké míře, kdy jsme přijímali kolem osmdesáti pachových konzerv denně,“ sděluje zástupce vedoucího oddělení služební kynologie a zároveň vedoucí skupiny speciálních kynologických činností Václav Vokálek.

„Čím více se však s metodou pracovalo, tím častěji byla napadána ze strany obhajoby,“ podotýká. Obor tak musel změnit některé postupy, aby znovu získal na důvěryhodnosti.

Zvýšily se například nároky na snímání pachových stop, takže přichází méně vzorků. Pachová řada se také nově skládá ze vzorků lidí obdobných vlastností, tedy obdobného etnika, pohlaví a přibližného věku. Jediné vzorky, s nimiž nepracují, jsou ty dětské.

Pracoviště v Modřicích je jedním z devíti v Česku, analyzují se tu také zajištěné pachy ze Zlínského kraje a Vysočiny. Jedna ze zdejších fen pomáhala i při vyšetřování napadení tenistky Petry Kvitové.