Předměty nalezené v brněnském orloji. Většinou se jedná o pasti, kterými se...

Předměty nalezené v brněnském orloji. Většinou se jedná o pasti, kterými se lidé snažili zachytit kuličky z něj. | foto: Technické sítě Brno

Lidé nastražovali pasti na kuličky z orloje, pak je prodávali na internetu

  • 6
Nejrůznějšími způsoby se snaží lidé vyzrát na brněnský orloj vydávající speciální kuličky. Vynalézavci se je snaží zachytit pomocí různých pastiček, kterými však poškozují mechanismus. Naposledy byly ternem kuličky s logem hokejové Komety, které podnikavci prodávali na internetu.

Brýle, kolíky na prádlo, plastová květina. To vše nalezli pracovníci Technických sítí Brno (TSB) uvnitř brněnského orloje, vydávajícího v určitých časových intervalech zvláštní kuličky.

„Tyto podomácku vyráběné záchytné systémy jejich autoři nasazují na výdejní nerezové vodicí dráty, aby tak zabránili kuličce projít do dlaně čekatele. Buď uvízne v pastičce, nebo propadne dovnitř do servisní části orloje. Především tak však dochází k poškození výdejního mechanismu,“ popsal Tomáš Pivec z TSB.

Kulička ze speciální edice na počest hokejové Komety, kterou vydával brněnský...

Poslední dobou se „výběrčí“ kuliček zaměřili na speciální edici s logem Komety, která byla do orloje vložena 23. dubna na počest extraligového titulu brněnských hokejistů. Celkem se jednalo o 169 kusů, které se staly oblíbeným suvenýrem.

„Pravda ovšem je, že někteří lidé si ze získaných kuliček udělali výdělečnou činnost. Například ty s logem Komety se nabízely na internetu za 400 korun,“ poznamenal Pivec.

Kuličky z limitovaných edicí, které propadnou dovnitř orloje nebo které zůstanou v zásobníku, se přitom v informačních centrech TO JE BRNO prodávají za 130 korun.

Ne vždy však kulička zůstane nepolapena kvůli nastraženým pastím. Může také chytajícímu proklouznout mezi prsty, případně ji kvůli odlišné gramáži výdejník nepustí. „O tomto problému víme a snažíme se ho již delší dobu řešit,“ uvedl Pivec.