Jeden kormorán sežere v průměru půl kilogramu ryb denně, ročně tak způsobí rybářům mnohatisícové škody.

Jeden kormorán sežere v průměru půl kilogramu ryb denně, ročně tak způsobí rybářům mnohatisícové škody. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Rybáři v Podyjí jásají, díky teplu mají klid od nenasytných kormoránů

  • 0
Kormoráni změnili adresu. Zatímco několik posledních zim ornitologové hlásili jejich rekordní počty a rybáři „vyjedené“ řeky, letos je situace na jižní Moravě až nezvykle klidná.

Kormoráni obvykle škodí především na řece Dyji v národním parku Podyjí. Když totiž zamrzají vodní stojaté plochy, v nichž loví nejraději, míří k těm tekoucím. A v Podyjí díky vypouštění teplejší vody ze spodní části vranovské i znojemské přehrady řeka nezamrzá. Stává se tak, že jen v úseku mezi oběma přehradami se usadí i pět stovek těchto velkých ptáků.

Letos ornitologové při pravidelném zimním sčítání hlásí, že na zkoumaném úseku v národním parku i mimo něj žádné kormorány neviděli. A celkově je tu méně vodních ptáků než obvykle – 340 jedinců z 11 druhů.

„Jde o nejnižší počet za posledních deset let. Je pravděpodobné, že většina vodního ptactva se rozptýlila po nezamrzlých plochách celého kraje a nekoncentruje se na určité úseky řek jako v jiných letech,“ míní biolog správy parku Zdeněk Mačát.

Třeba pstruzi díky tomu měli klid k přirozenému výtěru a zajistili tak další populaci.

„Často slyším: ‚Každý den, kdy zde kormoráni nejsou, je dobrý.‘ Bohužel ještě není konec zimy a v případě zamrznutí rybníků a přehrad lze předpokládat, že se kormoráni zaměří na sekundární pstruhové vody – Svratku, Jihlavu a Dyji,“ podotýká rybář Pavel Neruda, který se léta marně snaží zapůsobit na kompetentní instituce, aby se začalo s likvidací kormoránů.

Jeden pták totiž v průměru sežere půl kilogramu rybího masa denně. Velké množství ryb však při lovu poškodí a ty následně uhynou. A tak zatímco ještě v první půli 90. let byla Dyje v celé Evropě známá jako řeka unikátních lipanů, dnes v ní tato ryba téměř chybí.

Celý úbytek ale nemají na svědomí jen kormoráni. Nezanedbatelnými predátory jsou stále se rozšiřující, dříve u nás neznámý norek americký a vydra.