Josef Kraus je vedoucím oboru Bezpečnostní a strategická studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Zabývá se také terorismem a náboženským radikalismem. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

K lepší ochraně na školách by přispěl plošný systém varování, vysvětluje expert

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Šokující předvánoční střelba na pražské Univerzitě Karlově rozvířila debatu o zabezpečení škol a univerzit před podobnými činy. „Česko podle řady ratingů patří mezi nejbezpečnější země na světě. Tím pádem ochrana měkkých cílů, což jsou řekněme málo hlídané objekty, v nichž je velké množství lidí a jejich vysoká fluktuace, je u nás relativně nízká,“ podotýká bezpečnostní expert Josef Kraus.

Úvahy o nových opatřeních jsou podle něj na místě. Na základě jednoho incidentu by však nesahal k překotným řešením.

„Není třeba vytvářet paniku ve společnosti a každého drilovat, co dělat, když někdo přijde s puškou do školy,“ říká vedoucí oboru Bezpečnostní a strategická studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Jaká opatření k ochraně měkkých cílů se obvykle využívají?
Typicky monitoring vstupu do různých budov pomocí kamerových systémů, případně fyzické kontroly. Lidé, kteří během vyučovací doby přicházejí do základní nebo střední školy, mohou být prověřováni prostřednictvím nějakého „pípáku“.

Pak je celá řada dalších možností jako procházení přes bezpečnostní rámy, které fungují na letištích nebo soudech, ale tyto věci zpomalují tok lidí dovnitř i ven, a znamenají tak určité omezení. Tam velmi záleží na tom, jaký má konkrétní budova účel. Asi nikdo nebude namítat, že se chodí přes rentgeny na soudech, ale zavést něco takového v univerzitních budovách je hodně kontroverzní. Dovedu si představit, že by to mohlo vyvolat ohromnou míru pobouření, protože žijeme v zemi, kde panuje tradice otevřené akademické půdy, a tohle opatření by znamenalo poměrně zásadní zásah. I když to zároveň není něco, co by jinde neexistovalo.

Rozumím, že emoce jsou teď velké, ale je potřeba k tomu přistupovat tak, že takový případ se u nás stává výjimečně. Vynucovat kvůli němu nějaká tvrdá opatření tak v tuto chvíli nemá smysl.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se