Brněnská katedrála sv. Petra a sv. Pavla má nového děkana

Brněnská katedrála sv. Petra a sv. Pavla má nového děkana | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Jiří Mikulášek se stal děkanem kapituly sv. Petra a Pavla v Brně

Generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek byl zvolen děkanem Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla. Jeho předchůdce, prelát Ludvík Horký, vykonával tuto službu od roku 1972 až do své smrti v lednu 2008.

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle Jiřího Mikuláška do funkce děkana a prvního preláta brněnské kapituly potvrdil.

"Slavnostní instalace a děkovná bohoslužba proběhne v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně v sobotu 5. dubna v 9.30 hodin," uvedla mluvčí biskupství Martina Jandlová.

Pracoval ve Zbrojovce
Jiří Mikulášek se narodil 5. 2. 1942 v Brně. Zde také maturoval na Průmyslové škole elektrotechnické a poté byl osm let zaměstnán jako technik v brněnské Zbrojovce.

Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu studoval v Olomouci v letech 1968 - 1973, kněžské svěcení přijal v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově v roce 1973.

Jako kněz působil v řadě farností brněnské diecéze: Jedovnice, Ostrov u Macochy, Blansko, Hovorany, Brno-dóm a od roku 1992 je jejím generálním vikářem.

"V roce 1994 byl Jiří Mikulášek jmenován druhým prelátem Královské stoliční kapituly sv. Petra a Pavla," řekla Jandlová.

V roce 2000 ho papež Jan Pavel II. jmenoval prelátem Jeho Svatosti s právem užívat titul monsignor. Mikulášek je členem Kněžské rady brněnské diecéze, členem pastorační rady, Diecézní komise pro formaci.

Jiří Mikulášek je také autorem několika publikací: Kde by se vzalo to dobro? (Cesta, 1999), Stříbrné vteřiny (Cesta, 2000), Sejdeme se v nebi (Biskupství brněnské, 2003), Přichází král (Biskupství brněnské, 2005), Sešívané srdce (Nové město, 2007).


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit