VIDEO: První nevidomý v Česku ovládá pumpu s inzulinem pomocí mobilu

  • 3
Šestnáctiletý Benjamin je prvním pacientem s cukrovkou v Česku, který si jako nevidomý dávkuje inzulin do těla přes mobilní aplikaci. Je to pro něj jednodušší oproti klasickým inzulinovým perům.

Zhruba před rokem diagnostikovali nevidomému Benjaminovi cukrovku, od té doby si proto musí pravidelně dávkovat inzulin. První možností, kterou několik měsíců využíval, byla aplikace pomocí inzulinových per. 

Pro něj, jako nevidomého, to bylo složité, a tak i sám hledal možnost, jak si může život s cukrovkou usnadnit. S pomocí lékařů z brněnské Dětské nemocnice našli možnost využití mobilní aplikace spárované s pumpou. 

„Když jsem se s mobilem naučil pracovat, tak jsem měl zprvu problémy, ale jakmile jsem se v aplikaci vyznal, objevil jsem všechny její výhody,“ uvedl Benjamin.

Mobilem tak vyšle signál do pumpy, ta následně na tento pokyn zareaguje. Třeba tím, že kanylou do těla uvolní inzulin. 

Jiní pacienti si pumpu ovládají přímo tlačítky, jenže pro Benjamina to možné není. Neví, co mačká. Oproti tomu mobil mu vše předčítá nahlas. 

Používání mobilu zároveň vnímá jako diskrétnější, nikdo totiž zrovna neví, jestli si na mobilu s někým píše, nebo si dávkuje inzulin. 

„Jsem hodně aktivní, hraji fotbal a stolní tenis pro nevidomé a tato pumpa s aplikací mi to zjednodušila,“ doplnil.

Aplikaci ovšem nemusí využívat jen nevidomí, ale i ostatní cukrovkáři. „Už více než jedna třetina našich pacientů je na pumpách a u všech toho typu, jaký využívá Benjamin, je i možnost propojení s mobilem,“ dodala lékařka Klára Hájková z Dětské nemocnice.