Brněnští policisté odhalili gang mladíků, kteří předstírali obchod se značkovými botami, při němž ale zájemce oloupili. Používali k tomu také čtyři věrné kopie pistolí | foto: Policie ČR

Náctiletí lákali lidi na značkové boty, pak je s maketami pistolí přepadli

  • 13
Skupinu mladistvých, kteří mají na svědomí nejméně tři loupeže, dopadli brněnští policisté. Čtyřčlenný gang obchodoval se značkovými botami a nabízel, že je lidem prodá, nebo je od nich naopak odkoupí. Některé zájemce ale pak výtečníci oloupili.

Čtyřčlennou skupinku náctiletých z Brna vedl šestnáctiletý mladík. Ten založil falešný profil na sociální síti, z něhož domlouval nákup a prodej značkových bot.

Vytipovaného zájemce pokaždé pozval v odpoledních hodinách na odlehlé místo, kde se měl obchod uskutečnit.

Jedním z poškozených je například muž, který přinesl v krabici boty na prodej za sedm tisíc korun. Mladíci ho povalili na zem a jeho vlastní drahé boty mu násilím vyzuli.

„Jeden z podezřelých si je obul a skupinka se dala na útěk,“ popsala policejní mluvčí Petra Hrůzová.

V dalším případě mladíci předstírali, že chtějí koupit značkové boty za téměř šest tisíc korun.

„Na předem domluvené schůzce si jeden z dvojice pachatelů vyzkoušel boty a chtěl s nimi odejít bez zaplacení. Na to prodávající reagoval tak, že mladíka chytil za bundu a nechtěl jej pustit. Pak přišla na řadu pistole a vyhrožování,“ přiblížila Hrůzová.

Při další akci gang nabízel boty na prodej. „Při schůzce se zájemcem ale domluvenou cenu 4 500 korun navýšili na 5 000. To se kupujícímu nelíbilo a řekl, že s obchodem nesouhlasí. Situace se vyhrotila tak, že jeden z mladíků vytáhl zbraň se slovy: Dej mi peníze, nebo tě zastřelím,“ vylíčila Hrůzová.

Šestnáctiletého chlapce, který gang vedl, policisté stíhají vazebně. Další tři obvinění ve věku patnáct a šestnáct let zůstávají na svobodě.

Způsobenou škodu kriminalisté vyčíslili na téměř 30 tisíc korun. Policisté u obviněných provedli domovní prohlídky, při kterých našli čtyři makety pistolí. Ty pachatelé používali k zastrašení obětí.

Policisté se domnívají, že poškozených mohlo být více, a vyzývají případné další oběti, aby se na ně obrátily.