Hasiči evakuovali jedno patro základní školy v Modřicích poté, co při likvidaci starých chemikálií unikla z rozbité lahve čpavková voda. | foto: HZS JmK

Odborná firma ve škole rozbila lahev čpavku, žáky museli evakuovat

  • 8
Celkem 75 lidí, převážně dětí, museli evakuovat hasiči ze základní školy v Modřicích poblíž Brna. Škola si najala odbornou firmu na likvidaci chemikálií, její pracovníci však jednu z nádob rozbili a zamořili budovu čpavkem.

Firma do školy přijela likvidovat staré chemikálie v úterý. „Při manipulaci došlo nešťastnou náhodou k porušení obalu,“ sdělila ředitelka školy Kateřina Koubková.

Konkrétně se rozbila jedna lahev, ze které unikla čpavková voda. „Všechno zůstalo v laboratoři. Ale protože tu byly děti, zavolali jsme raději hasiče,“ informovala Koubková.

Hasiči ke škole dorazili krátce po půl dvanácté a preventivně vyklidili jedno patro budovy. Na místě strávili tři hodiny, při odstraňování nebezpečné chemikálie se nikdo nezranil.

„Přijela naše mobilní chemická laboratoř, která detekovala zbylé látky a zajistila odstranění následků uniku čpavku. Další likvidaci látek obstará specializovaná firma,“ oznámil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.