- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
A pak na biofarmu déšť a vítr přinese rakovinotvorné látky z blízké továrny na dřevodesky...
Nebo je na sousední pole vyvezen kal z čističky...
Nelžete si do kapsy, bio je jen méně jedovaté, ale s kvalitou před 200 roky se to nedá srovnávat.
Pohanka má být netradiční plodina? Co to je za blábol!!
Hlavně je to děsná móda. Nejlepší je, když se pak ty tzv. ekologické potraviny vozí přes celou republiku tím nejméně ekologickým způsobem, tj. v dodávkách, v kamiónech, po přecpaných silnicích plných emisí. Kde je tedy ta proklamovaná ekologie? Dříve byly zdravé potraviny samozřejmostí a nikdo o tom nežvanil. I za komunistů. Totální zlom nastal až s příchodem řetězců ze Západu.
No, do roku cca 1975 v československém zemědělství masově požívané agrochemikálie nebyly. Produkty byly opravdu bio a eko, když se pomine pár problémů, které to tehdy kazily, například PCB. PCB bylo na Západě zakázáno ozhruba 10 - 20 let dříve než bylo zakázáno u nás ( 1987)
Zhruba od roku 1975 tak začala intenzívní chemizace našeho zemědělství.
Projevilo se to třeba rychlým propadem počtu drobné lovné zvěře, bažantů a zajíců, ránu z milosti to zasadilo třeba koroptvím, které už byly předtím prakticky na vymření. Taky se to projevilo například většinovým vytrávením populací některých druhů našich sov, když zemědělci na polích trávili hraboše.
Hlavní je to, že zemědělci v režimu bio nevyroste v prachbídné půdě nic. Proto se o ni musí dobře starat. A to je důvod, proč bio
Nejde jen o půdu, ale i o region. Klasické zemědělství se za komunistů rozšířilo až do podhůří, kde je chladněji a půda o poznání mnohem horší než třeba v nížině v Polabí nebo kolem Olomouce.
Klasické zemědělství tam prosperovat dokáže bez problémů, ale bio velice špatně, snad jen nějaké odolné a skutečně netradiční plodiny. Nebo jen na příhodných mikroregionech typu chráněných jižních svahů.
Do roku 1948 byla u nás většina zemědělství eko bio. Ti lidi prostě věděli, že je to musí uživit i za 100 let. Jenže pak přišly JZD.... Velným hříchem komunistů je, že brutálně zlikvidovali selský stav. Lidi, co měli vztah k půdě a krajině.
ZD nejsou domenou jen byvaleho vychodniho bloku
Mozna by mohla v článku být zminena informace ze biozemedelstvi zabírá u nas 14 % pudy a vyprodukuje 0,9 % potravin.
Tolik asi k jeho efektivnosti..
Tak se podívejte, jak fungují farmy na chov jatečních kuřat, kde kuřata rostou Xkrát rychleji než v přirozeném chovu. Třeba i pak vám dojde, jestli je to takto OK či nikoliv ;-) Pokud ani pak, pak si zkuste představit, že byste byl chován jako to jateční kuře, a zda by se vám zamlouvalo ;-) Pokud ani potom nic, pak holt žijete v jiném časoprostoru :)
Ohledně těch vyšších cen není ani těch uvedených 20 - 30 % železným pravidlem. Např. Válkovi prodávají svoje (certifikovaná) biovína za cenu odpovídající nebio vínům ze stejně kvalitní produkce. No a pak máme taky hromadu zemědělců, kteří ekologicky hospodaří, ale na certifikaci kašlou - a kdo má oči v hlavě a patro nad jazykem, ten najde.
A víte, proč jsou třešně tak strašně drahý? No protože só lidi shnilí jak hnidy vylezt na žebř. To se jen přebelhávajó vod jednoho sedátka k druhýmu. Takže: člověk, který si jede nakoupit ekopotraviny svatým automobilem, je urážka evoluce (která to tak nenechá).
To jsou dobré zprávy, třeba u masa je ten rozdíl v chuti naprosto jednoznačný.
Obávám se, že se jedná o placebo efekt - je pro Vás chutnější jen proto, že víte, že je z ekozemědělství.
Pro zájemce doporučuji najít si téma zemědělství v Sikkhimu. Tam to bez pesticidů apod. zkouší od roku 2015. A je to ještě běh na zatraceně dlouhou trať :)
Platí stále, že normální zemědělec hnojí ve dne, bio-zemědělec v noci?
Když bydlíte hned vedle, tak to poznáte podle toho jestli máte ve studni pesticidy apod.