Diskuze

Ekofarem přibývá. Je třeba začít používat selský rozum, říkají statkáři

Sehnat potraviny od zemědělců, kteří jsou ohleduplní k přírodě a nepoužívají například agresivní chemické prostředky, je čím dál tím jednodušší. Jen za poslední dva roky se počet registrovaných ekofarem na jižní Moravě zvýšil asi o čtvrtinu a spolu se Středočeským krajem roste nejvýrazněji v celé republice.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

A pak na biofarmu déšť a vítr přinese rakovinotvorné látky z blízké továrny na dřevodesky...

Nebo je na sousední pole vyvezen kal z čističky...

Nelžete si do kapsy, bio je jen méně jedovaté, ale s kvalitou před 200 roky se to nedá srovnávat.

1 1
možnosti
RP

Pohanka má být netradiční plodina? Co to je za blábol!!

2 0
možnosti
PM

Hlavně je to děsná móda. Nejlepší je, když se pak ty tzv. ekologické potraviny vozí přes celou republiku tím nejméně ekologickým způsobem, tj. v dodávkách, v kamiónech, po přecpaných silnicích plných emisí. Kde je tedy ta proklamovaná ekologie? Dříve byly zdravé potraviny samozřejmostí a nikdo o tom nežvanil. I za komunistů. Totální zlom nastal až s příchodem řetězců ze Západu.

4 0
možnosti
RP

No, do roku cca 1975 v československém zemědělství masově požívané agrochemikálie nebyly. Produkty byly opravdu bio a eko, když se pomine pár problémů, které to tehdy kazily, například PCB. PCB bylo na Západě zakázáno ozhruba 10 - 20 let dříve než bylo zakázáno u nás ( 1987)

Zhruba od roku 1975 tak začala intenzívní chemizace našeho zemědělství.

Projevilo se to třeba rychlým propadem počtu drobné lovné zvěře, bažantů a zajíců, ránu z milosti to zasadilo třeba koroptvím, které už byly předtím prakticky na vymření. Taky se to projevilo například většinovým vytrávením populací některých druhů našich sov, když zemědělci na polích trávili hraboše.

5 0
možnosti
LH

Hlavní je to, že zemědělci v režimu bio nevyroste v prachbídné půdě nic. Proto se o ni musí dobře starat. A to je důvod, proč bio

5 0
možnosti
RP

Nejde jen o půdu, ale i o region. Klasické zemědělství se za komunistů rozšířilo až do podhůří, kde je chladněji a půda o poznání mnohem horší než třeba v nížině v Polabí nebo kolem Olomouce.

Klasické zemědělství tam prosperovat dokáže bez problémů, ale bio velice špatně, snad jen nějaké odolné a skutečně netradiční plodiny. Nebo jen na příhodných mikroregionech typu chráněných jižních svahů.

3 0
možnosti
VD

Do roku 1948 byla u nás většina zemědělství eko bio. Ti lidi prostě věděli, že je to musí uživit i za 100 let. Jenže pak přišly JZD.... Velným hříchem komunistů je, že brutálně zlikvidovali selský stav. Lidi, co měli vztah k půdě a krajině.

27 2
možnosti
LM

ZD nejsou domenou jen byvaleho vychodniho bloku

2 0
možnosti
JF

J21i36r93i 66F57i20n19k

13. 6. 2019 7:39

Mozna by mohla v článku být zminena informace ze biozemedelstvi zabírá u nas 14 % pudy a vyprodukuje 0,9 % potravin.

Tolik asi k jeho efektivnosti..

8 3
možnosti
KZ

Tak se podívejte, jak fungují farmy na chov jatečních kuřat, kde kuřata rostou Xkrát rychleji než v přirozeném chovu. Třeba i pak vám dojde, jestli je to takto OK či nikoliv ;-) Pokud ani pak, pak si zkuste představit, že byste byl chován jako to jateční kuře, a zda by se vám zamlouvalo ;-) Pokud ani potom nic, pak holt žijete v jiném časoprostoru :)

4 0
možnosti
TT

Ohledně těch vyšších cen není ani těch uvedených 20 - 30 % železným pravidlem. Např. Válkovi prodávají svoje (certifikovaná) biovína za cenu odpovídající nebio vínům ze stejně kvalitní produkce. No a pak máme taky hromadu zemědělců, kteří ekologicky hospodaří, ale na certifikaci kašlou - a kdo má oči v hlavě a patro nad jazykem, ten najde.

A víte, proč jsou třešně tak strašně drahý? No protože só lidi shnilí jak hnidy vylezt na žebř. To se jen přebelhávajó vod jednoho sedátka k druhýmu. Takže: člověk, který si jede nakoupit ekopotraviny svatým automobilem, je urážka evoluce (která to tak nenechá).

3 0
možnosti
FS

To jsou dobré zprávy, třeba u masa je ten rozdíl v chuti naprosto jednoznačný.

11 3
možnosti
JB

J71a93n 46B26u93r29i72a85n

13. 6. 2019 7:22

Obávám se, že se jedná o placebo efekt - je pro Vás chutnější jen proto, že víte, že je z ekozemědělství.

3 5
možnosti

Pro zájemce doporučuji najít si téma zemědělství v Sikkhimu. Tam to bez pesticidů apod. zkouší od roku 2015. A je to ještě běh na zatraceně dlouhou trať :)

0 0
možnosti
ML

Platí stále, že normální zemědělec hnojí ve dne, bio-zemědělec v noci?

3 7
možnosti
JM

Když bydlíte hned vedle, tak to poznáte podle toho jestli máte ve studni pesticidy apod.

0 0
možnosti