Podzemní prostory pod Zelným trhem v Brně

Podzemní prostory pod Zelným trhem v Brně | foto: Radek Miča, MF DNES

Den vědců poprvé otevře cestu do kolektorů pod Brnem

  • 3
Robot se schopnostmi zápasníka sumo, výzbroj vojáka 21. století nebo laserová show jsou náplní Dne vědců na brněnském náměstí Svobody. Akce začíná v 10:00. "Našim ideálem je věda ve dne v noci. Ve dne přijdou do ulic vědci, v noci mohou lidé navštívit vědce na pracovištích," uvedla mluvčí Brněnského kulturního centra Jana Fantová.

Návštěvníci se budou moci seznámit s projekty, na kterých výzkumníci pracují. Například lidé z Vysokého učení technického představí svého zápasníka sumo. "Jedná se autonomního robota, který je naprogramován tak, aby se choval jako skutečný zápasník," objasnil David Lobpreis z brněnského VUT.

Festivalu se účastní i Univerzita Obrany. Ta představí výzbroj a výstroj vojáka, který jde do boje v 21. století. Na náměstí se objeví i čtyřkolka, kterou armáda používá pro výzkum v nebezpečném terénu. "Jedná se o pojízdný robot, který vidí a slyší, a tedy dokáže zastoupit člověka," vysvětlil Vladimír Šídlo z Univerzity obrany.

Stejný tým představí i speciální helmy vybavené kamerami. "Díky kamerám mohou velitelé vidět to, co vidí jejich vojáci v terénu," přiblížil Šídlo.

Kromě prezentací jednotlivých pracovišť se lidé mohou těšit i na doprovodný program. V rohovém domě na Radnické ulici se uskuteční laserová show.

"Lidé se budou moci zajímavou formou seznámit s tím, jak se liší sluneční světlo, světlo ze žárovky a laseru," vysvětlila mluvčí Brněnského kulturního centra Jana Fantová.

Pro zájemce je také připraven sestup do podzemních prostorů pod náměstím Svobody. Jedná se o takzvané kolektory – chodby, kterými vedou technické sítě, například kanalizace, parovody či optické kabely. Ty ještě nikdy nebyly veřejnosti zpřístupněny.

Den vědců startuje program Festivalu vědy. V jeho průběhu se na jednotlivých fakultách uskuteční řada přednášek. Vědci se s veřejností rozloučí 25. října, kdy je naplánována Noc vědců. Ta potrvá od šesti hodin večer do půlnoci.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit