Za koleje dáme jako za hotel, protestovali studenti proti cenám ubytování

  • 216
„Platíme za koleje, ne za pětihvězdičkový hotel.“ „Chci se učit, ne přežívat.“ I taková hesla se objevila na dnešní demonstraci studentů Masarykovy univerzity na Moravském náměstí v Brně, kde protestovali proti zvýšení kolejného.

Masarykova univerzita už loni v červenci zvýšila cenu za ubytování na kolejích v průměru o 34 procent, letos v únoru pak o dalších patnáct. Jedna noc tak vyjde na 95 až 278 korun, za měsíc na dvou- či třílůžkovém pokoji studenti zaplatí zhruba mezi čtyřmi a pěti tisíci. Nejdražší jednolůžkový pokoj se šplhá až k osmi tisícům korun.

Univerzita sice studentům, kteří nemají v Brně trvalé bydliště, vyplácí každý semestr ubytovací stipendium, to se však pohybuje kolem tří tisíc korun.

Na protest proti této situaci vznikla i petice, kterou podepsalo přes tisíc lidí. Demonstrace se jich zúčastnilo několik desítek.

„Situace je opravdu velmi náročná, protože většina z nás si musí vydělávat peníze sama. Až takovým problémem není ani tak kvalita kolejí, ale jejich vysoká cena,“ prohlásila organizátorka pondělní demonstrace Veronika Hrtoňová.

Studenti si uvědomují, že ke zdražování muselo dojít, ale tempo a míra jeho růstu jsou podle nich neakceptovatelné. Proto chtějí, aby bylo únorové zdražení přehodnoceno a další plánované podzimní navyšování cen o dalších deset procent zrušeno. Inflační doložku, na jejímž základě ke zdražování dochází, chtějí zastropovat níže než na současných patnácti procentech.

„Našim cílem ani zájmem není útočit na univerzitu, které si vážíme, ale chceme dát najevo, že se situace musí řešit,’' uvedl student Martin Mikulášek.

Chceme korektní dialog, vzkazuje univerzita

Únorové zdražení univerzita oznámila deset dní dopředu. Studenti vyjádřili vděk za sebereflexi univerzity, jelikož slíbila, že svoji komunikaci v tomto ohledu zlepší.

„Téma kolejného považujeme za významné a jsme si dobře vědomi toho, že diskuze v této věci je důležitá. Takový dialog by měl být ovšem veden korektně a věcně,“ sdělil tiskový mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Dotovaná svíčková za 70 či 104 korun. Ceny jako v restauraci, zoufají studenti

Za korektní univerzita nepovažuje, že o svolání demonstrace bylo rozhodnuto již před jednáním její ubytovací komise. Vedení vysoké školy by taktéž považovalo za vhodné, aby pořadatelé demonstrace nejprve kontaktovali své studentské zástupce v kolejních radách, ubytovací komisi či v akademickém senátu.

Zdražování se netýká pouze Masarykovy univerzity, ale například i Vysokého učení technického v Brně a dalších univerzit po celé republice. Kapacity kolejí jsou navíc na většině škol vyčerpané.

Jsou koleje Masarykovy univerzity příliš drahé?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 6. března 2023. Anketa je uzavřena.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit