Majitel Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský v Brně...

Majitel Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský v Brně představil plánovaný Institut energetických studií. Na snímku vedle něj děkanka Právnické fakulty Masarykovy univerzity Markéta Selucká. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Akademici posvětili dohodu práv s Křetínským. Výzkum platit nebude

  • 4
Ostré boje mezi akademiky a děkankou Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Markétou Seluckou kvůli návrhu českého miliardáře Daniela Křetínského na spolupráci se zdají být zažehnány. Alespoň prozatím.

Spolupráci se svým Energetickým průmyslovým holdingem (EPH) navrhnul Křetínský před několika měsíci. Akademický senát se bál, že tím bude ohrožena nezávislost fakulty. Děkanka žádný problém neviděla, přesto ale nakonec nechala připomínky do smluv zapracovat.

„Přihlédli jsme k tomu, co vyplynulo z diskusí a jednání,“ poznamenal proděkan fakulty pro strategii a rozvoj Jan Svatoň. Ten na jednání senátu zastoupil Seluckou, která se ze zdravotních důvodů omluvila.

A z ujednání plyne, že vedení fakulty z některých plánů couvlo. Mimo jiné totiž vypadla avizovaná a akademiky kritizovaná výzkumná činnost, kterou měl Křetínský platit. Se smlouvou o spolupráci nyní fakulta plánuje s EPH uzavřít konkrétní dohodu jen o podpoře výuky energetického práva, kde se o žádném výzkumu nehovoří.

Tak spolupráci vnímá také Radim Polčák, vedoucí Ústavu práva a technologií, pod který energetické právo spadá. „Obecně mám dojem, že EPH nejde o nějakou vědeckou činnost. Jinými slovy to znamená, že se dohoda netýká produkce výzkumných zpráv či publikací,“ prohlásil.

Upřesnění a „mírnější“ verzi spolupráce uvítal člen akademického senátu a vedoucí katedry mezinárodního a evropského práva Filip Křepelka. „Pochybnosti jsem vyjadřoval k možnému výzkumu. Sponzorovaná výuka je záležitost, kde tuto problematičnost nepociťuji,“ podotkl. On i dalších jedenáct přítomných členů senátu vzali smlouvy na vědomí, jinými slovy s nimi vyjádřili souhlas.

EPH: Nepochybujeme, že se vhodná spolupráce podaří najít

A nyní se čeká, jak se k situaci postaví Křetínský a jeho EPH. „Zatím jsme ze strany fakulty žádný výstup neobdrželi, proto bychom považovali za předčasné se k této otázce vyjadřovat,“ reagoval Tomáš Ciprovský z EPH, který v minulosti na fakultě záměr obhajoval.

Přesto zdůraznil, že se výzkumu na právech v Brně vzdát nechtějí. „Původní záměr, že Institut energetických studií bude ve své konečné podobě zajišťovat jak pedagogickou, tak výzkumnou činnost, platí. Jaké konkrétní kroky k tomu povedou a jaká bude jejich časová souslednost, bude předmětem dalších jednání. Nicméně nepochybujeme, že se vhodný model spolupráce podaří nalézt,“ prohlásil Ciprovský.

Tuto možnost neodmítla ani tajemnice fakulty Blanka Přikrylová. „Teď tato oblast není předmětem spolupráce, ale do budoucna se nedá vyloučit,“ poznamenala.