ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Britská mutace už tvoří v Brně zhruba polovinu testovaných vzorků

  • 18
Polovina pozitivních testů na nemoc covid-19 ve Fakultní nemocnici Brno za měsíc únor je s britskou mutací. Denně nemocnice odhalí desítky případů této podoby koronaviru. První případ zjistila o vánočních svátcích, od té doby jich eviduje kolem sedmi stovek.

Podíl britské mutace na pozitivních testech tvoří podle mluvčí bohunické nemocnice Veroniky Plaché za první únorový týden 48 procent. 

Za 1. únor zaznamenala nemocnice 112 pozitivních případů, z toho 53 případů s britskou mutací, 2. února ze 116 bylo 45 případů 'britských’, 3. února ze 62 záchytů bylo 33 s britskou mutací, v následujících dnech 56 ze 109, 58 ze 115, 37 z 80 a 33 ze 63.

Nemocnice odhalila první případy britské mutace při zpětném ověřování okolo vánočních svátků. Do dneška mají hygienici informaci o 755 případech britské mutace koronaviru, uvedla ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Podle ní hygienici neevidují u nikoho závažnější průběh.

O padesátiprocentním podílu britské mutace u všech testovaných napsal na Twitteru i Omar Šerý, ředitel firmy Elisabeth Pharmacon, která v Brně provozuje odběrové centrum. 

„Tak máme dnes v Brně ze všech testovaných PCR pozitivních na koronavirus 54 procent osob s britskou mutací, která znamená o více než 50 procent vyšší přenos mezi lidmi i horší průběh nemoci,“ uvedl Šerý.

Laboratoř Elisabeth Pharmacon vyvinula vlastní metodu, která umožňuje rozpoznat britskou mutaci bez nutnosti takzvaného sekvenování. 

„Pokud bychom všechny vzorky sekvenovali, trvalo by to nejméně 48 hodin a cena by se posunula výrazně výš. Postavili jsme vlastní metodu, která na základě analýzy dvou cílů v genomu dokáže odlišit britskou mutaci od jiných. Je to metodika poplatná současné době. Vzhledem k tomu, jak koronavirus mutuje, je možné, že za několik týdnů už tady budou jiné mutace,“ sdělil Šerý.

Vzhledem k rostoucímu výskytu britské mutace v pozitivních vzorcích je podle něj pravděpodobné, že do tří až čtyř týdnů tato mutace zaujme zcela dominantní postavení, tedy nad 90 procent pozitivních výsledků.

V Jihomoravském kraji je od počátku pandemie k dnešnímu dni 98 036 potvrzených případů nemoci. Vyléčilo se 87 747 lidí, 2 051 lidí zemřelo. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

,