Ilustrační foto | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Cizinecká policie obsadila dálnice, nelegální přistěhovalce tipují passaty

  • 0
Na dálnicích D1 a D2 a také na přilehlých silnicích už od rána hlídkují členové cizinecké policie. "Akce je zaměřena primárně na odhalení nelegálních cizinců, ale děláme i kompletní dopravní kontrolu osobních aut, nákladních vozů a autobusů," řekl policejní mluvčí Roman Pittner.

Protože se jedná o akci v rámci takzvaného schengenského pátrání, podílí se na ní kromě dvaceti policistů z cizineckého i osm z celního a deset z dopravního oddělení.

"Máme mobilní rentgen na zavazadla a jsou tu jak pátrací psi, tak psi, kteří umějí vyhledat drogy," uvedl Pittner.

Pochvaluje si i složené hlídky s dopravní policií. Různé přestupky se tak podle něj dají řešit najednou, a proto je práce efektivnější. "Při jedné kontrole tak policisté například zjistí, jestli řidič vlastní dálniční známku a zda má v pořádku doklady i náklad," upřesnil mluvčí.

Policie nasadila rovněž passaty. Dvě z šestnácti aut, která policisté nedávno nakoupili, pomáhají spolu s předsunutými hlídkami tipovat, které z mnoha vozů hlídky zastaví. - Čtěte: Zpomalte, policejní superpassaty vyrazily na dálnice

"Žádné nelegální přistěhovalce jsme zatím nezadrželi. Nejčastěji se udělují pokuty za překročení rychlosti, nezapnuté bezpečnostní pásy a chybějící dálniční známky. V devadesáti procentech se přestupky týkají cizinců, ale to je tím, že se na ně zaměřujeme," dodal Pittner.

Cizinci jsou z bývalých zemí SSSR

Akce se týká pouze Jihomoravského kraje. Podle Pittnera jich v dnešním rozsahu bývá několik do roka. Běžné každodenní kontroly provádí dohromady většinou jen jedna nebo dvě hlídky.

V současnosti žije na jižní Moravě přibližně 36 tisíc cizinců s povoleným pobytem. Kolik dalších je zde nelegálně, si Pittner netroufl odhadnout.

"Většina z nich pochází z bývalých států Sovětského svazu, z Ruska, z Čečny a samozřejmě je tu i dost Mongolů. Naše republika ale slouží spíše jako tranzitní na cestě za prací na jih Evropy," uzavřel Pittner.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit