Projekt Wilson. Armáda pokutovala Brno za nedodržení podmínek smlouvy.

Projekt Wilson. Armáda pokutovala Brno za nedodržení podmínek smlouvy. | foto: Archiv MAFA

Brno-střed: odpuštění pokuty je předjednáno

Brněnští zastupitelé dnes rozhodnou, zda město zaplatí ministerstvu obrany desetimilionovou pokutu za porušení podmínky o nekomerčním využití areálu na Kraví Hoře. Pro zaplacení je radniční koalice v čele s ČSSD. Naopak proti je opoziční ODS, která vede radnici městské části Brna-střed. Tvrdí, že město pokutu platit nemusí.

Přesně to podle místostarosty Brna-střed Libora Šťástky vzkázalo samo ministerstvo obrany. A radnice si za tím stojí i přesto, že ministerstvo odpuštění pokuty popírá.

"Oficiální a pracovní stanoviska se mohou lišit. Ale ministerstvo stále nabízí dohodu, čeká jen na iniciativu města," tvrdí Šťástka.

Podle této dohody by ministerstvo prominulo Brnu desetimilionovou pokutu a zároveň by ze smlouvy o využití areálu vypustilo podmínku nekomerčního využití.

Za to od Brna požadovalo za pozemek peníze: sumu, kterou by stanovil odborný posudek. Ten poslední mluví o deseti milionech. Je ale několik let starý a dnes může být hodnota areálu mnohonásobně vyšší.

"Brno se musí nejdříve rozhodnout, jak chce darovaný majetek využívat. Zda komerčně, nebo nekomerčně. Až bude mít záměr, můžeme začít jednat," sdělil mluvčí ministerstva Andrej Čírtek.

Dodal, že v tuto chvíli nárok na pokutu trvá. "A Brno má povinnost ji zaplatit," podotkl mluvčí. Podle Šťástky je ale dohoda o prominutí pokuty na ministerstvu už předjednána.

,

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit