Někteří si na ustavující zastupitelstvo (3. listopadu 2022) městské části...

Někteří si na ustavující zastupitelstvo (3. listopadu 2022) městské části Brna-střed přinesli i transparenty. | foto: Oldřich Haluza, MF DNES

Zrušené stíhání u dvou lidí v brněnské bytové kauze se opět obnovilo

  • 5
V kauze přidělování městských bytů v Brně byli znovu obviněni dva lidé, u nichž bylo stíhání dříve zrušeno. Oba stíhaní jsou nyní obviněni ze stejných činů jako předtím. U jednoho z nich byla pouze upřesněna právní kvalifikace činu. Oba lidé čelí obvinění z přijetí úplatku, a jeden navíc také z účasti na organizované zločinecké skupině a ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Informovalo o tom v úterý na svém webu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci (VSZ).

Původní rozhodnutí o stíhání této dvojice, vydané olomouckým VSZ, bylo letos v únoru zrušeno Nejvyšším státním zastupitelstvím na základě podnětu obviněných. „Trestní stíhání bylo aktuálně zahájeno pro totožné skutky. V případě jedné osoby s nezměněnou právní kvalifikací, u druhé osoby došlo k nepatrnému upřesnění právní kvalifikace,“ doplnila státní zástupkyně Petra Lastovecká. Další informace zatím nechtěla uvést.

Dům jako zlaté vejce. Příběh brněnského činžáku odhaluje nekalé praktiky

Policie loni na podzim v Brně zasahovala kvůli bytům a městskému majetku vícekrát. Počátkem října v souvislosti s privatizací bytů na radnici městské části Brno-střed obvinila osm lidí. V polovině října pak zadržela skupinu lidí v souvislosti s pokusem o ovládnutí černovické pískovny, obviněno pak bylo sedm lidí a dvě firmy. Stíhání v únoru zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství u dvou lidí z větve kauzy týkající se radnice části Brno-střed.

,