Diskuze

Brno ustoupí cyklistům, do jednosměrek mohou i přes výhrady policie

Plán Brna zrušit cykloobousměrky v centru města rozpoutal bouři mezi kolaři. Úředníci z odboru dopravy nakonec částečně ustoupili. Z ulic, kde je chtěli zrušit, zachovají cyklopruhy ve dvou – na Veselé a v Radnické ulici.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ze strany policie je to ale stejně alibismus, říkat že cyklopruh v jednosměrce je nebezpečný.

Jak to, že není nebezpečný v cizině? A pokud je nebezpečný, jak to že se v takových ulicích dosud nestala snad žádná nehoda?

Aspoň dle dat na data.brno.cz jsem nenašel žádný takový střet s cyklistou (ale možná jsem se koukal špatně).

0 1
možnosti

Chodci, nenadávejte cyklistům že jezdí po chodníku. Nadávejte řidičům že je ze silnic vytlačují na chodník. Bezpečnou vzdálenost od cyklisty udržuje maximálně jedno procento řidičů. Všichni ostatní se je pokouší zabít a cyklisté se logicky nechtějí nechat. Úplně běžně řidiči předjíždí cyklisty v místě kde je jeden jízdní pruh. Klasicky v místě tramvajových ostrůvků, před křižovatkou s vyznačenými jízdními pruhy a všude tak kde je plná čára. Přitom jízdní pruh má tři metry a auto má přes zrcátka něco málo přes dva metry. Bezpečný odstup od cyklisty je minimálně metr. Z toho jasně plyne, že v žádném z takových míst nelze cyklisty bezpečně předjet. Ještě jsem neslyšel, že by nějaký řidič dostal za toto pokutu.

1 3
možnosti

Hezká snůška nesmyslů jako obvykle. Na chodníku nemáš na kole co dělat a žádný cykloalibismus o věcech, které se navíc prakticky na silnicích nedějí, to nezměníRv

2 0
možnosti

Škoda.:-(

Podle mě je to bezdůvodný ústupek jedné skupině, která si tím ušetří pár set metrů jízdy denně, na úkor bezpečnosti především chodců.:-P

1 0
možnosti

Bezpečnost chodců vás trápí a na bezpečnost cyklistů kašlete?

0 0
možnosti

Pokud do Brna na dvou kolech, tak jedine skútrem.

Na kole jsem tam nebyl 15 let a pravdepodobne uz nikdy nebudu, nejsu sebevrah.

1 0
možnosti

No právě, když v Brně nejsou skoro žádné cyklostezky, a už ani v jednosměrce člověk nemůže projet opačným směrem přestože místa by tam bylo a dosud se co vím žádná nehoda nestala.. (díval jsem se na mapu nehod a aspoň já žádný takový střet nenašel)

0 0
možnosti

Cyklisti si jezdí v jednosměrných cyklopruzích libovolně kterýmkoliv směrem, nějaké šipky či směrovky je neobtěžují.

2 1
možnosti

V takových jednosměrkách bez cyklopruhu je ale může zastavit a zkasírovat policista. Pokud se to někde děje často či je to nebezpečné, zkuste se ozvat na svůj okrsek.

2 2
možnosti

A bude někdy někdo řešit chování "pumpiček"?

Jen něco málo z toho, co člověk pohybující se po Brně běžně a denně zažívá. Na účelové komunikaci pro pěší a cyklisty mezi ulicí Dobrovského směrem do města je běžné, že na vás najíždí cyklista, nebo ještě lépe jezdec na elektrokoloběžce - nikdy jsem na této komunikaci neviděl ani policistu, ani strážníka. Svislé dopravní značení, které upravuje konec a začátek této "stezky" jako by pro cyklisty neplatilo.

Procházka po centru města - z každé strany cyklista, který spěchá a nekouká kolem sebe.

Stejná účelová komunikace mezi přehradou a Anthroposem - jak pro pěší, tak cyklisty, nicméně se mi několikrát stalo, že mě předjížděl cyklista bez zvonku, nebo jel v protisměru.

Minulý týden jsem běžel směrem z této komunikace na Úvoz - okolo BVV není ani cyklopruh, ani stezka, nicméně zde člověk potká cyklisty. Když jsem se po jednom ohnal, tak se začal dušovat, že má právo jezdit po chodníku. Poté jsem potkal na levé straně Úvozu cyklistu na chodníku, který jel tak odhadem třicet po chodníku, když jsem uskočil a řekl mu pár peprných slov, tak se otočil a chtěl mi (jeho slovy) "uštědřit pár ran", nicméně dostal jednu facku a sklopil uši.

Podobná situace dva dny poté - rodinka o šesti členech na chodníku na Úvoze pod Tivoli. Když jsem předpokládal, že alespoň uvolní půlku chodníku, což se však nestalo, tak jsem ramenem narazil do slečny (asi tak patnáct let), ta spadla na obrubník, načež se na mě vyřítil tatínek s hysterickou maminkou, že jsem jejich dceru z kola shodil. Když jsem tedy trval na tom, že zavoláme na policii a necháme to vyšetřit jako dopravní nehodu, tak zase klasicky sklopili uši a jeli dál. Nejvtipnější byl však okamžik, kdy mi pán argumentoval pro jízdu na chodníku tím, že po silnici je to nebezpečné. Což je však klasická logika pumpiček - na chodníku chodce ohrozit mohu, na silnici se však bojím.

Pohybuji po centru jak na kole, tak autem, tak pěšky. A dovolím si říct, že 90% cyklistů nejezdí dle předpisů.

11 3
možnosti

Kde je to "na účelové komunikaci pro pěší a cyklisty mezi ulicí Dobrovského směrem do města"? "Mezi" je vždycky mezi dvěma věcmi.

1 0
možnosti

Díky za ten Mendlák. Ještě zrušit paskvil na Botanické v úseku od Zahradníkovy dál k centru a bude to docela OK.

2 0
možnosti

Proč se mnohdy bezohledným pumpičkářům zase ustupuje?

9 1
možnosti

Ty vogo, to jsou zase logiky. Stejne vyste mohl taky zacit omezovat automobilovou dopravu, protoze nekteri ridici porusuji predpisy.

1 0
možnosti

P11e16t25r 92B24á71č54a

6. 8. 2019 14:22

No jasne, to by bylo aby se tomuhle moru mesta porad neustupovalo.

Co vubec ma co pumpicka delat v protismeru v jednosmerce, ktere ubozak ze zapadu tohle zase vymyslel?

10 1
možnosti

Napr. ve Vidni je tohle prakticky v kazde jednosmerce.

0 0
možnosti

A71l49e66š 95V71á17v84r80a

6. 8. 2019 12:32

Mluvčí spolku je pa?o, na Mendlaku je smrťák jen otázkou času. Žádná bezpečnost.

8 0
možnosti