Nově otevřený park na Mendlově náměstí v Brně.

Nově otevřený park na Mendlově náměstí v Brně. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Architekti dostali od Brna za úkol najít ztraceného ducha Mendlova náměstí

  • 16
Kancelář architekta města Brna oslovila sedm architektonických týmů, aby se utkaly v soutěži o nejlepší návrh na přeměnu Mendlova náměstí. Současnou podobu Brňané kritizují desítky let.

Do konce prázdnin mají ateliéry, mezi nimiž nechybí třeba Rusín a Wahla či Hrůša a spol., najít kvalitní urbanistické a architektonické řešení veřejného prostoru. Ten dnes lidé vnímají spíš jen jako vytížený dopravní uzel.

„Posláním soutěže je najít ztraceného ducha místa, které sice dnes označujeme jako náměstí, ale historicky tuto funkci ztratilo. Úkolem soutěžících je navrhnout řešení, které by na náměstí vrátilo zpět život,“ vysvětluje šéf Kanceláře architekta města Brna Michal Sedláček.

Historicky Mendlovo náměstí patří do středu lokality Starého Brna. Podobu území negativně ovlivnilo bombardování za druhé světové války a demolice budov v 60. letech. Uprostřed zbyla jen část původní zástavby.

„Místu sice zůstalo pojmenování náměstí, ale ve skutečnosti je to hlavně dopravní terminál a několik křižovatek, nikoliv fungující veřejný prostor,“ tvrdí sekretář soutěže David Mikulášek.

Právě doprava představuje největší problém, soutěžící tak vycházejí z nové dopravní studie a měli by spolupracovat s odborníky v tomto oboru. Navrhovaná koncepce řešení proto odděluje tramvaje od automobilů a vytváří přestupní uzel v prostoru současných zastávek linky číslo šest.

„Výhodou je snížení množství projíždějících aut, zmenšení ploch pro dopravu a ve výsledku možnost využít takto ušetřené místo pro zástavbu a zeleň,“ doplňuje Mikulášek.

Přestavba Mendlova náměstí je však závislá na dokončení velkého městského okruhu v úseku Žabovřeská, který velkou část dopravy odvede. První etapa měla začít už v létě, ale kvůli odvolání spolku Voda z Tetčic se zahájení stavby o několik měsíců odsouvá.