Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škoda Octavia s dieselem: solidní hotovka

  12:13aktualizováno  18. listopadu 16:32
Dobrý motorest poznám až u stolu, říká špičkový kuchař Jiří Král, který je jedním z nejuznávanějších současných českých odborníků v gastronomii. V roli kapitána národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky procestoval kus světa. Nemalou část z toho v autě.

Jak volí správný motorest k občerstvení šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace v pražském Obecním domě, když vyrazí autem třeba s rodinou na výlet?

"Čas od času zastavím i u restaurace, kterou neznám, která mi je zvenčí něčím sympatická. Ale často šlápnu vedle. Když mi pak přinesou něco na talíři, proklínám se, že jsem nejel do té své vyzkoušené," říká Jiří Král, člen rytířského řádu francouzské gastronomie.

"Ale pravda je i to, že čas od času narazím na prima podnik, kde vaří bezvadně. Ovšem je to dost risk..." 

Můžete jako odborník dát čtenářům-motoristům univerzální radu, jak poznat už zvenku dobrý motorest?
Na devadesát procent to poznám až u stolu: když vidím upatlaný ubrus, nakouřeno a číšník má seprané džíny a pomalované tričko, věstí to, že v tomto podniku nebudou moc odborníci přes gastronomii. Ale mohou čepovat dobré pivo... 

Dobrá, řekněme, že ubrus je čistý, je vyvětráno a číšník má košili... Jak si mám vybrat z jídelníčku?
Jídelní lístek je moc důležitý signál, co mi asi uvaří. Když je mnohastránkový s desítkami jídel, nemůže to za moc stát. 

Nerozumím, to se přece naopak každému líbí...
No právě, v tom je omyl. Vysvětlím to: moderní gastronomie závisí na kvalitních výchozích surovinách. Jen tehdy může být na talíři dobrý výsledek, když na počátku jsou kvalitní suroviny. To máte jako třeba u odívání - z hadru parádní šaty neušijete. A z rezavého plechu kvalitní auto také neuděláte. Když tedy vidím na jídelníčku dvacet předkrmů a sto jídel, tak to nebude nic dobrého, protože ani velká restaurace nemůže mít vše čerstvé. Jinak řečeno, čím skromnější nabídka, tím větší šance, že bude z čerstvých surovin. 

V poslední době se mluvilo o úrovni asijských restaurací. Hodně jste najezdil po světě, jaké s nimi máte zkušenosti?
Čím dál na východ, tím horší to je přece jen s hygienou. Lidé, kteří sem s jihovýchodní kuchyní přicházejí, si přivážejí i své zvyky a na poměrně přísné české normy zase tak moc nedají. 

Kde se vám řídilo dobře?
Určitě v Rakousku. Bezvadné silnice, slušní řidiči. Jen nesmíte mít v autě choulostivý cukrářský materiál, se kterým jedete na naši soutěž. To se vám pak zatáčky v Alpách nelíbí. Ale i přesto právě alpskou oblast projíždím rád. Je to pro mě vyspělejší část Evropy. Špatné na svezení nejsou ani severské země, kde platí totéž - a o řidičích zvlášť. Jen si člověk hůř zvyká na ty strašné vzdálenosti, dlouhé úseky silnic. 

A co třeba taková Francie? Tamní řidiči nejsou tak vynášeni do nebes jako kuchařské umění Francouzů...
Ale kupodivu rád jezdím i ve Francii. Pravda, zpočátku, než si člověk zvykne na ten šrumec v šesti pruzích, je z toho trochu vyjukaný, ale jak se zorientujete, pak už to jde. 

Ve Francii se nebojíte zastavit u restaurace?
Ne, tam vím, že prakticky v každé restauraci, kde zastavím, si můžu vybrat z dobrého francouzského jídelníčku. A co je zvlášť milé, že i kdyby mě tam přivezli poslepu, poznám, ve kterém jsem regionu, protože mi nabídnou místní speciality. Oni jsou totiž na svou kuchyni hrdí. Jak já bych si rád pochutnal, když jedu po Moravě nebo v jižních Čechách, na místní specialitě! Jak se říká na dobré "hotovce". Ale tady mi všude nabídnou nejspíš tak steak a hranolky. 

A co čeští řidiči: jsou lepší než kuchaři?
Když se vracím z ciziny, mám pocit, jako by se tu mnozí řidiči živili syrovým masem. To třeba v Jakartě, kde žije a jezdí po ulicích čtrnáct milionů lidí, se mi zdálo, že si vyjdou řidiči víc vstříc než v Praze. Tolerance je u nás cizí slovo. 

Jezdíte octavií s dieselmotorem; z pohledu vaší profese je to pochoutka?
Když ji přirovnám ke gastronomii, je to právě taková velmi dobře udělaná "hotovka". Žádný experiment, solidní jistota. 

Kdybyste si mohl vybrat automobilovou značku, kterou považujete za lahůdku?
Subaru, takové bezpečné auto pro rodinu. A v případě svižného svezení sám někde po okresce i docela pikantní zážitek.

ŠÉFKUCHAŘ Jiří Král dokáže najít souvislosti mezi kuchařským uměním a řízením auta

Autoři:
  • Nejčtenější

Test prodejců aut: Za hvězdy, exoty i nuly. Ani milion nezaručí respekt

26. dubna 2024

Premium I když automobilky odvážně plánují strategie, jak si podmaní české zákazníky, takříkajíc skutek...

Tatra má nejmladšího šéfa vývoje v historii, třicetiletého veteránistu

23. dubna 2024

Od počátku března nově zastává pozici ředitele výzkumu a vývoje společnosti Tatra Trucks Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovenská superstar Kabaň namaluje auta pro Číňany. Dohlédne i na tvary MG

23. dubna 2024

Premium Na otázku, co bude s designérem Jozefem Kabaněm poté, co skončil v odkladišti stylistů Volkswagenu...

Exota z bazaru se není třeba bát, SsangYong Korando postavili festovně

22. dubna 2024

Premium Když se řekne SsangYong Korando, mnoho lidí sice ví, že je to nějaké auto, ale vlastně ani nevědí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VW chystá restart v Číně. Nový koncept jsme prozkoumali jako jediní na světě

24. dubna 2024

Exkluzivně Andreas Mindt, obrovský sympaťák a nadšený autař s šéfdesignérskou tužkou značky Volkswagen obchází...

Čína udává v autoprůmyslu směr, pekingskému salonu vládnou elektromobily

27. dubna 2024

Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který...

Pražský vynález: dodávky ohlídá umělá inteligence, odpočítá jim parkování

27. dubna 2024

Časomíry, umělá inteligence, která umí číst poznávací značky a kamery. Radnice Prahy 1 dokončila...

Europoslanci schválili lepší vymáhání pokut za dopravní přestupky v zahraničí

26. dubna 2024

V Evropské unii by měla fungovat lepší spolupráce mezi členskými státy při vymáhání pokut pro...

Toyota slaví, je novou dvojkou českého trhu

26. dubna 2024

Domácí automobilka Škoda Auto je prakticky neotřesitelnou jedničkou českého trhu s novými...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...