Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obalte rybu do těsta ze soli a dejte péct. Výsledek vás nadchne

  1:00
Mezi účastníky kuchařských kurzů převažují často muži. Doma pak bývají nároční na vybavení kuchyně, noži počínaje a spotřebiči konče. Také se rádi pouštějí do netradičních receptů. Přístroje ovládané podobně jako mobily a s přednastavenými recepty dovolují vyniknout i začátečníkům.

Podle Antonína Bradáče, šéfkuchaře Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, využívají zejména mladí kuchaři (ale i kuchařky) hlavně trouby. Není v nich totiž tak nutné pečlivě hlídat to, co se právě odehrává na pánvi či v kastrole, což je případ vaření na varné desce.

„V multifunkční parní troubě se vám nestane, že z nepozornosti nebo z nezkušenosti rozvaříte knedlíky či rýži. Můžete přetáhnout přípravu i o pár minut a nic se neděje. Lze zde připravit i několik jídel najednou, “ zdůrazňuje Antonín Bradáč výhody vaření s použitím páry.

Samozřejmě rady zkušených šéfkuchařů bývají k nezaplacení. Na zážitky z kuchařského kurzu vzpomíná i jeden z vítězů z předchozí soutěže: „Loni na podzim jsem se zúčastnil díky výhře v soutěži iDNES.cz a společnosti Electrolux kuchařského kurzu Laboratorio Scuola di Cucina. Vybral jsem si předkrmy z ryb a mořských plodů, protože to je pro mě, nadšeného kuchařského amatéra, z gastronomického hlediska oblast naprosto panenská a neprobádaná. A musím říct, že to byl pro mě zásadní zlom v mém dosavadním domácím kuchařském snažení/smažení,“  popisuje Miroslav Koželuh. 

I proto jsme také letos připravili soutěž se společností Electrolux, tentokrát o deset poukazů na atraktivní kuchařské kurzy Electrolux AvantGarde. Tady se můžete naučit vařit a péct v multifunkční parní troubě a vyzkoušet si na vlastní kůži, co opravdu umí a v čem jsou její hlavní přednosti. Stačí správně odpovědět na čtyři otázky v našem kvízu a patřit mezi deset vylosovaných.

Hlavním lektorem těchto kurzů pro veřejnost je Patrik Havlíček, šéfkuchař AvantGarde restaurant. Maximální počet účastníků kurzu může být 12 osob, délka trvání je přibližně 2,5 h vaření ve studiu a asi 1,5 h potrvá ochutnávka finálních pokrmů v restauraci AvantGarde.

Na otázky kvízu můžete odpovídat ZDE

Podmínky soutěže

Soutěž „Vařte, pečte, grilujte v multifunkční parní troubě“ proběhne v době od 13. 10. do 4. 11. 2014. Účastník soutěže musí správně odpovědět na čtyři otázky v dnešním testu, a to do 7. 11. 2014 (22:00). Více zde.

Na výběr máte tři možnosti, z nichž jedna je správná. Kvíz s otázkami najdete zde. Jména vítězů budou zveřejněna na iDNES.cz dne 12. 11. 2014 (01:00).Ze správných odpovědí bude vylosováno 10 výherců.

Ti získají voucher pro jednu osobu do kuchařské školy Electrolux AvantGarde škola vaření v hodnotě 1 990 Kč, do kurzu je nutné se přihlásit do 31. 12. 2014.

Podklady pro správné odpovědi (kromě článků na iDNES.cz) najdete také na webových stránkách společnosti Electrolux nebo v elektronické verzi kuchařky Electrolux www.pecemevpare.cz.

Snadné vaření

V multifunkční parní troubě lze ale připravit i jídla, která páru nevyžadují, funguje jako standardní teplovzdušná trouba, vyzkoušet si to můžete například při netradiční přípravě ryby:

Mořský vlk pečený v solné krustě se zeleninou ratatouille

Počet porcí: 2
Sezonní suroviny: Ano
Režim: Pravý horký vzduch
Teplota: 200 °C
Čas vaření: 30 min

Ingredience
1 mořský vlk o váze 700 g
700 g hrubozrnné mořské soli
50 ml vody
1 citron
1 bílek
1⁄2 cukety
1⁄2 lilku
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 rajče
1 šalotka
1 stroužek česneku
čerstvé provensálské bylinky (rozmarýn, tymián, saturejka, estragon, bazalka, oregano)
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

Mořského vlka vykucháme. Odřízneme ploutve, kůži a šupiny ponecháme. Rybu omyjeme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme. Do břišní dutiny vložíme dva plátky citronu a snítku tymiánu.

Z bílku, 50 ml vody a hrubozrnné soli vypracujeme těstíčko.

Polovinu směsi rozprostřeme na plech s pečicím papírem.

Doprostřed plechu položíme rybu a celou ji přikryjeme zbytkem solné směsi.

Pečeme v předehřáté troubě na režim pravý horký vzduch 200 °C, čas přibližně 30 minut.

Cuketu, lilek a papriky nakrájíme na kostičky. Každý druh zeleniny zvlášť orestujeme na pánvi s olivovým olejem a přesypeme do nádoby. Na olivovém oleji zlehka orestujeme i nasekanou šalotku a stroužek česneku a přidáme je k připravené směsi.

Na závěr do nádoby přihodíme rajče, které jsme zbavili slupky a semínek. Vše promícháme s nasekanými bylinkami a dochutíme solí a pepřem. Zeleninu vložíme na posledních sedm minut do trouby k rybě. Z upečené ryby opatrně odstraníme solnou krustu a kůži. Mořského vlka vykostíme a podáváme se zeleninou ratatouille.

Autor:
  • Nejčtenější

Byt na Vinohradech si zařídili ve stylu urban jungle. Rostliny mají všude

17. května 2024

Prvorepublikový byt se pod rukama majitelů a architektky změnil v mladistvou oázu plnou zeleně,...

Vlastními silami si předělal maringotku za padesát tisíc na super zázemí

21. května 2024

Tatér Tomáš, rodák ze Slovenska, si před několika lety pořídil za padesát tisíc korun vyřazenou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čech si na Zélandu koupil dodávku a přestavěl ji na bydlení. Hodně ušetřil

16. května 2024

Obytná dodávka je na Novém Zélandu téměř nutností, pokud chcete vidět všechny krásy ostrovů. „Do...

Soused nainstaloval na chodby kamery. Nikoho se neptal a teď šmíruje

17. května 2024

Premium Soused nainstaloval do společných prostor bytového domu tři kamery se záznamem celého prostoru. Na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Garsonku s děsivým půdorysem skvěle vyřešil nábytek na míru a sklopná postel

19. května 2024

Dnešní úspěšné ženy už mívají co se týče bydlení jiné priority než jejich matky, či dokonce...

Vlastními silami si předělal maringotku za padesát tisíc na super zázemí

21. května 2024

Tatér Tomáš, rodák ze Slovenska, si před několika lety pořídil za padesát tisíc korun vyřazenou...

Praha patří k nejzelenějším světovým velkoměstům. Kam se vydat v létě?

21. května 2024

Beton, kočičí hlavy, věže, bloky větších či menších budov a řeka. Tak se dá popsat naše metropole....

Loft s modernismem první republiky nabízí rovnou i pohled do garáže

20. května 2024

Bydlení v loftu pro světoběžníka? Vlastně ideální řešení, protože může „putovat“ interiérem v...

Zlín má konečně nové tržiště Pod Kaštany. Nezměnilo se od roku 1973

20. května 2024

Součástí centra města Zlína bylo dlouhá léta tržiště Pod Kaštany, které už naléhavě potřebovalo...

Prodej bytu 3+kk, 96 m2
Prodej bytu 3+kk, 96 m2

U Pondu, Heřmanova Huť - Vlkýš, okres Plzeň-sever
4 980 000 Kč

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....