Úspěch Čaputové je odrazem nálad lidí, reaguje na volby slovenský tisk

  • 875
Podle slovenského tisku je přesvědčivé vítězství právničky Zuzany Čaputové v prvním kole prezidentské volby vyjádřením touhou lidí po změně po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Podle slovenských médií Čaputová pravděpodobně uspěje i v rozhodujícím druhém kole voleb.

„Čaputová přesvědčila lidi, že na křižovatce rok od vraždy si vybírá cestu slušnosti, práva a pravdy. Že může být protiváhou těch, kteří konspirují, podvádějí a rozkládají právní stát. Přesvědčila, že bude schopna držet mafiánské praktiky daleko od prezidentského paláce,“ napsal list Sme o Čaputové, která nemá zkušenosti z vysoké politiky.

List připomněl výsledky předvolebního průzkumu agentury Focus, podle kterého by Čaputová ve druhém kole voleb hlavy státu porazila Šefčoviče v poměru 64,4:35,6 procenta. Za největší Šefčovičovu slabinu list Sme označil expremiéra a šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Roberta Fica. 

Směr-SD, jehož popularita v posledních letech klesá, místopředsedu Evropské komise v prezidentských volbách podporuje. Fico zase loni v zájmu řešení politické krize po vraždě Kuciaka a jeho partnerky odstoupil z funkce premiéra.

List Denník N napsal, že Čaputovou zřejmě už nic nemůže zastavit ani před druhým kolem prezidentských voleb. „Vítězství Čaputové je oprávněným důvodem k oslavě. Dnes v noci jsme se výrazně posunuli směrem k normálnější zemi. A to není vůbec málo,“ dodal.

„Je celkem zřejmé, že Čaputová vstoupí do rozhodujícího kola jako favorit voleb. Její náskok před Šefčovičem je příliš velký,“ uvedl zpravodajský portál Aktuality.sk.

O post slovenské hlavy státu se utkají Čaputová a Šefčovič

Slovenské listy za dobrou zprávu označily skutečnost, že do druhého kola prezidentských voleb nepostoupili kandidáti, kteří fakticky bojují s demokratickým zřízením. 

Upozorňují ovšem, že kontroverzní soudce Štefan Harabin a šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, kteří skončili v prvním kole na třetím a čtvrtém místě, získali dohromady čtvrtinu hlasů.

Kiska: Slovensko je na dobré cestě

„Ve druhém kole nebudeme nuceni poslouchat hrozby o tom, jak nový prezident hned po nástupu do funkce zruší všechny naše mezinárodní smlouvy, nesmysly o tajně dovážených a rozmísťovaných migrantech či rozhodovat se pod tlakem xenofobního a rasistického extrému,“ napsal deník Pravda o předvolební agendě Harabina a Kotleby.

Vítězství Čaputové v prvním kole prezidentských voleb ocenil úřadující slovenský prezident Andrej Kiska, který kandidátku ve volbách podporuje a který se o znovuzvolení neucházel. 

„Ukázalo se, jakou chceme zemi - slušnou a spravedlivou. Zuzana Čaputová je přesně ta osoba, která dokáže vytáhnout Slovensko z krize. Nezůstaňme doma ani ve druhém kole. První kolo jsme vyhráli. Slovensko je na dobré cestě,“ řekl Kiska ve videu na svém facebookovém profilu. Voliče vybídl k účasti v rozhodujícím kole výběru nového prezidenta, které se uskuteční 30. března.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video