Íránské ženy jsou podle AI častějšími oběťmi ukamenování. Ilustrační foto

Íránské ženy jsou podle AI častějšími oběťmi ukamenování. Ilustrační foto | foto: Michal Sváček, MF DNES

Zrušte kamenování, naléhá Amnesty International na Írán

  • 133
Mezinárodní organizace Amnesty International vyzvala Írán, aby upustil od trestu smrti ukamenováním. Teherán sice oficiálně pozastavil popravy ukamenováním v roce 2002, podle AI však od té doby nejméně tři proběhly a dalších 11 se chystá.

Smrt ukamenováním je v Íránu trestem za cizoložství. Íránský trestní zákoník dokonce stanovuje velikost kamenů, aby poprava nebyla okamžitá, ale dlouhá a bolestivá.

Místní úřady kamenování popírají, podle AI k němu ale dosud dochází. Organizace například zmiňuje jméno Džafára Kijáního, který prý byl za nevěru ukamenován loni v červenci. Podle zpráv organizace nešlo o ojedinělý případ.

"Poprava ukamenováním je absurdní a neakceptovatelný trest, od kterého by íránské úřady měly okamžitě upustit," řekla britská ředitelka AI Kate Allenová.

Íránci častěji kamenují ženy, říká Amnesty
Nyní v Íránu na ukamenování čeká devět žen a dva muži, píše se ve zprávě AI. Většinu odsouzených představují ženy, které nemají rovnoprávné postavení před soudy. Jsou také častěji než muži nevzdělané a mohou nevědomky podepsat doznání ke zločinům, které nespáchaly, tvrdí organizace.

Na popravu čeká také Kayrie. Její muž ji bil a měla poměr s jedním z jeho příbuzných, který se rozhodl manžela Kayrie zavraždit. Během procesu se žena přiznala k nevěře, ale podíl na vraždě svého muže odmítla. "Jsem připravena na popravu oběšením, neměli by mě ale kamenovat," řekla.

O změnu situace k lepšímu se snaží místní obránci lidských práv, jsou ale vystaveni pronásledování a zastrašování od úřadů. Tři ženy, snažící se zachránit odsouzence před ukamenováním, byly letos v březnu zatčeny, později je soudce propustil na kauci.

Jejich činnost nicméně dosud pomohla zachránit životy čtyř žen a jednoho muže.

Írán uplatňuje přísný výklad islámského práva. Přestože není kamenování obsaženo v Koránu, někteří učenci říkají, že jde o tradiční trest pocházející z dob proroka Mohameda, napsal zpravodajský server BBC.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video