Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Armáda ČR

Zraněný český voják bojuje o život. Udržují ho v umělém spánku

  • 143
Stav českého vojáka, který byl v pondělí vážně zraněn při sebevražedném atentátu na jihu Afghánistánu, se nezměnil. "Lékaři ho i nadále udržují v umělém spánku," řekla iDNES.cz Mira Třebická z generálního štábu. Jeho lehce zraněný kolega už je zpět u své jednotky.

Muži utrpěli zranění během pondělního atentátu ve městě Girišk. Sebevrah se tam odpálil u konvoje NATO. Výbuch zabil jednoho Čecha, tři Dány a několik afghánských civilistů. - více o atentátu čtěte zde

Těžce zraněný voják byl převezen do americké nemocnici v Kandaháru. "Jeho stav je vážný, ale stabilizovaný," dodala Třebická.

. INFOGRAFIKA

Čeští vojáci v Afghánistánu

Jaká zranění utrpěl, ale odmítla specifikovat. "Takové informace neposkytujeme, protože se jedná o specifickou jednotku," vysvětlila s tím, že mise Útvaru speciálních operací (SOG), která obstarává na jihu Afghánistánu ochranu osob a majetku, podléhá zvláštnímu stupni utajení.

Lépe je na tom druhý ze zraněných. "Od včerejšího večera je u své jednotky," dodala Třebická. Podle ČTK ho v brzké době čeká návrat do Česka, kde podstoupí rehabilitaci.

. ČTĚTE TAKÉ

Prezident Klaus a kamarád Michal odtajnili totožnost zabitého vojáka

Dosud není jasné, kdy budou do Česka přepraveni jeho dva kolegové. "Více snad budeme vědět ve čtvrtek večer, kdy Afghánistán navštíví pan generál Picek."

Náčelník generálního štábu poletí pod Hindúkuš na pravidelnou obhlídku českých misí a zavítá i do provincie Lógar, kde začíná pracovat český provinční rekonstrukční tým. - více o misi čtěte zde


Video