Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Zloděj v Moskvě ukradl devadesát ruských pasů s českým vízem

  • 4
Česká víza jsou v Rusku velmi ceněná. Natolik, že ruské zprostředkovatelské společnosti VFS neznámý pachatel ukradl devadesát ruských pasů s čerstvě vydaným vízem. Zloděj se vydával za zástupce cestovní kanceláře, která o víza pro své klienty žádala.

"Nestalo se to české ambasádě, ale firmě, která vydávání krátkodobých turistických víz zajišťuje. Ty pasy jsme okamžitě zablokovali a jsou naprosto nepoužitelné," řekl MF DNES velvyslanec v Rusku Miroslav Kostelka.

Podle něj zloděj předložil falešné doklady a na ně si vyzvedl ruské pasy. Za hodinu si pro ně ale přišel skutečný zástupce cestovní agentury.

"Problémy nastaly u dvaceti Rusů, kteří kvůli krádeži nemohli odcestovat, u ostatních se snažíme situaci vyřešit před termínem jejich plánované cesty," uvedl velvyslanec.

Firma VFS patří mezi velké ruské zprostředkovatele víz nejen z České republiky. Už měsíc spolupracuje s českou ambasádou v Moskvě při zprostředkovávání krátkodobých turistických víz Rusům.

"Nový systém spustila ambasáda ve snaze ulevit konzulárnímu oddělení zahlcenému rostoucím počtem žádostí ze strany ruských turistů," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová pro ČRo1 Radiožurnál.

Přestože ministerstvo zahraničí pasy zablokovalo, mají stále velkou cenu. "Určitě se s nimi bude šmelit na černém trhu. Lidé, kteří se snaží dostat do zemí Schengenské smlouvy, je koupí. A vůbec nemusí tušit, že jsou zablokované," řekl Martin Lehký ze společnosti Senator Travel, která se na Rusko i ruské klienty zaměřuje.

Cizinecká policie tvrdí, že má situaci pod kontrolou. "Přijali jsme všechna potřebná opatření, aby se tyto pasy s vízy nedaly zneužít. Opatření platí jak v Česku, tak ji přijaly i orgány, které střeží vnější schengenskou hranici," uvedla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

O jaká opatření se jedná, odmítla upřesnit, aby nedošlo k jejich ohrožení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video