Barevný snímek z Marsu

Barevný snímek z Marsu, který na Zemi zaslala americká sonda Spirit. (6. ledna 2004) | foto: Reuters

Životu na Marsu bránil mráz, tvrdí vědci

  • 15
Mars byl poslední čtyři miliardy let mrazivou planetou. Nejspíš tam nikdy nebylo dost teplo a vlhko, aby se mohl zrodit a udržet život. Jsou o tom přesvědčeni američtí vědci, kteří analyzovali dva meteority pocházející z rudé planety.

Studii Davida Shustera z Kalifornského technologického ústavu a Benjamina Weisse z Technologického institutu v Massachusetts otiskl časopis Science.

Vědci zkoumali dva ze sedmi meteoritů, které se našly v Egyptě. Na základě analýz sestavili jejich teplotní historii. Ta prý nedokazuje, že by na Marsu někdy bylo výrazně teplo. Nyní klesají teploty u rovníku až k minus 55 stupňům Celsia.

Jeden ze zkoumaných meteoritů opustil planetu asi před jedenácti miliony let. Na Marsu podle vědců více než 3,5 miliardy let čelil teplotám pod bodem mrazu.

"Výzkum neukazuje, že tam dlouho nebyla voda, naznačuje však, že tam po dobu čtyř miliard let chyběly velké oblasti s volnou stojatou vodou," uvedl Shuster. Útvary, které vytvořila voda, podle něj musely vzniknout v krátkých obdobích.

Někteří odborníci se ale domnívají, že na čtvrté planetě naší sluneční soustavy kdysi panovalo takové teplo, že po ní tekla voda.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video