Život pod vodou ohrožuje zvyšující se teplota oceánů

Život pod vodou ohrožuje zvyšující se teplota oceánů | foto: CK Fischer

Život v moři ohrožuje výskyt podvodních pouští

  • 8
Rozšiřující se pouště komplikují život nejen na souši. V posledních padesáti letech jsou totiž hrozbou i pro podmořský svět. Vědci varují, že ohrožují i dna tropických oceánů. Podvodní "pouště" nejsou stejně jako ty pozemské vhodné k životu - nechybí zde životadárná tekutina, ale kyslík.

Klimatické změny, které probíhají na naší planetě se odrážejí i na prostředí oceánů. Ty se stejně jako vzduch oteplují. Vzestup teploty mořské vody znamená ale pokles množství kyslíku v ní. Informoval internetový server Telegraph.co.uk.

Zóny s nízkým obsahem kyslíku se rozrostly ve větší míře za posledních 50 let v hloubce okolo 500 metrů u břehů Indie a v rovníkové oblasti Tichého oceánu v oblasti amerického kontinentu.

Doktor Lothar Stramma z univerzity v německém Kielu před tímto jevem varuje, protože křehké organismy v takovém prostředí nemohou žit. Společně s vědci ze Seattlu a Rostocku studoval koncentraci kyslíku po více než 50 let.

V tropických oceánech se oblasti s nízkým množstvím kyslíku nejvíc rozšiřují v hloubce od 300 do 700 metrů. V takovém prostředí ale nejsou vhodné podmínky pro ryby, plankton ani další živé organismy.

Podle Strammy bude mít změna mořského ekosystému významný vliv na rybolov v oblasti. "Bude zajímavé sledovat změny na trhu s rybami," uvedl Stramma a dodal: "Očekávám, že v oblastech s nízkým rozptylem kyslíku se naopak zvýší koncentrace dusíku. Následkem pak bude nedostatek živin a nižší přírůstek ryb. Celému procesu se ale teprve snažíme porozumět."

Zatím je obtížné předpovídat, jak bude vypadat další vývoj. "Sice jsme zaznamenali změny, ale nemůžeme určit jejich příčiny. Spekulací je i fakt, že se podvodní pouště budou rozšiřovat," řekl Stramma.

"Domněnka, že zón s klesající koncentrací kyslíku bude přibývat, je odůvodněná. Proto bychom měli prognózám v této oblasti věnovat v budoucnu pozornost," podotkl Stramma.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video