Betty Fordová

Betty Fordová | foto: AP Images

Zemřela Betty Fordová, bývalá první dáma USA

  • 5
Bývalá první dáma USA Elizabeth Fordová v pátek zemřela. Bylo ji 93 let. Američané si ji pamatují jako bojovnici s rakovinou a také jako ženu, která se přiznala k alkoholismu.

Její manžel Gerald Ford byl prezidentem USA v letech 1974 až 1977. Rok předtím zastával funkci viceprezidenta. Jako vůbec jediný stál v těchto vysokých úřadech, aniž do nich byl zvolen. Viceprezidentem byl jmenován po odstoupení Spiro Agnewa, prezidentem se stal po rezignaci Richarda Nixona.

Ford zemřel roku 2006.

Fordovi se vzali roku 1948, tedy v roce, kdy byl Ford zvolen do Kongresu.

Fordová roku 1974 podstoupila operaci rakoviny prsu. Veřejně o své nemoci hovořila a otevřela tak téma, o němž Američané do té doby váhali mluvit.

Léčila se z alkoholismu, přiznala se také k tomu, že brala opiáty. Po dokončení léčby založila v Kalifornii středisko léčby závislosti na chemických přípravcích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video